Megújul a Blaha Lujza tér – már az idén indul is a munka

55 év után vadonat új arculatot kap a Blaha Lujza tér, méghozzá a Fővárosi Önkormányzat beruházásában és a VII. és a VIII. kerületi önkormányzatok szakmai támogatásával. Az idén kezdődő kivitelezés nagyjából másfél évig tart és nem teljesen az eredeti tervek alapján fog zajlani – írja közleményében a BKK.

A tér felújításával jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a Fővárosi Önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is, azaz a Rákóczi útról a körútra közvetlenül lehet majd jobbra kanyarodni.

Mi történt tavaly a beruházás kapcsán?

A BKK 2018. júliusában vállalkozási szerződést kötött a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes “KÖZLEKEDÉS” Fővárosi Tervező Iroda Kft. és UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére.

A tervezés során folyamatos egyeztetés zajlott a Fővárossal, a VII.- és VIII. Kerülettel, valamint az érintett közterület kezelőkkel és fenntartókkal. A kiviteli tervek 2019-ben elkészültek, az utolsó engedély 2020. júniusában érkezett meg.

A Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése 2021. áprilisra várható.

Látványterv: ilyen lehet a megújult Blaha Lujza tér

A Blaha Lujza tér felújításának korábbi látványterve. Nagyrészt azért így fog kinézni a tér, de új terv még nincsnen.

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. Ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot. Ezenkívül megtörténik az aluljáró felújítása is. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is.

A zöldfelületek növelése mellett megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat.

Új elem (még nem látszik a régi látványterven), hogy a Blaha Lujza téren egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel (külön projekt keretein belül), amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is.

További fejlesztések:

    • két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren;
    • több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el;
    • a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja;
    • a tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra.
    • A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

Mi változik az eredeti tervekhez képest?

Korábban már voltak információk a tér felújításáról, sőt látványtervek is voltak (lásd fent), de a mostani közlemény alapján másként tervezi a felújítást a főváros.

Ugyanakkor még nincs hatályos terv, így az új látványtervre is még várni kell…