Felértékelődhet a Népliget környéke is a várható liget-felújítással

A Népliget hiába Budapest legnagyobb közparkja, az elmúlt évtizedekben kevés figyelmet kapott, és napjainkra már több kedvezőtlen folyamat helyszínévé vált. A Fővárosi Önkormányzat most stratégiai tervet készít a Népliget közparki felújítására, zöldinfrastruktúra-fejlesztésére.

A stratégiai terv nem más, mint egy jövőkép, ami kijelöli a rövid-, közép- és hosszútávú fejlesztési és fenntartási feladatokat, előkészíti a részletesebb tervezések programját – fontos tehát, hogy minden érintett be tudjon kapcsolódni a megalkotásába.

A Fővárosi Önkormányzat a részvételi tervezés elkötelezettjeként először a www.kozossegitervezes.hu/nepliget oldalon található kérdőív segítségével szeretné megismerni a parkhasználók véleményét.

Már magának a kérdőívnek az összeállítása is közös munka volt, hiszen az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor és kabinetje, Bardóczi Sándor főtájépítész és tájépítészeti osztálya, valamint a tervezést végző Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. szakmai szempontjai mellett a X. Kerületi Önkormányzat, több környékbeli civil szervezet és a Kormány értékes észrevételei is megjelennek benne.

A 2020. december 31-ig kitölthető kérdőívben többek között a jelenlegi használati szokásokról, a park értékeiről és problémáiról, az általános fejlesztési irányokról mondhatják el véleményüket a válaszadók. Olyan specifikus kérdések is felmerülnek, mint például az ún. „kaputérségek” kialakítása, vagy épp az egykori Jurta Színház és a Víztorony épületeinek hasznosítása, de kiemelt hely jut a zöldfelületgondozás témájába és aktuális kérdéseibe is.

A kérdőívek eredményeit is felhasználva készülhet el a stratégiai terv 2021-ben. Ezt követően, a részletesebb tervek elkészítésekor is számít majd a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek aktív részvételére.

Ingatlantájoló.hu vélemény:

A fentiek megvalósítása, a tényleges felújítás elkezdése, elvégzése persze még hosszú éveket jelent (2022 vége előtt aligha lesz sok munka elvégézve), de feltehetően hosszabb távon így értékálóbbak lesznek a Népliget vonzásában lévő lakások, lakóparkok. Így pl. a Tisztviselőtelep, a Kőbányai út (Taraliget lakópark), vagy akár a ma még eléggé rossz környéknek számító Bihari út, illetve a valamivel jobb, Pongrácz út vonzásában lévő lakások, telepek.