10 milliárd feletti támogatást kap az építőipar

Több mint 10,4 milliárdos, vissza nem térítendő támogatási kerettel száll be az állam a hazai építőipar cégeinek technológiai fejlesztésébe. A mikro cégek 8-50 millió a kkv-k 25-400 milliós támogatésra pályázhatnak már két hét múlva, de csak március 5-éig!

Gyakorlatilag két héten belül, már február közepétől “rámozdulhatnak” a hazai építőipar kis- és középvállalkozásai, valamint a tervezési, mérnöki munkát végző kisebb irodák az Építő-5 pályázat forrásaira – derül ki a PlanRadar közleményéből, illetve a hivatalos kiírásból.

A pályázat eredeti kiírását, a szükséges feltételeket, linkeket a cégek megtalálhatják itt:

https://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/O0XID6.html

A 10,43 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program célja, hogy vissza nem térítendő támogatással segítse az ágazat szereplőit hatékonyságuk, termelékenységük javításában. A jelentkezők technológiai fejlesztésre, gépbeszerzésre, szoftverek és BIM-rendszert (épületinformációs modellezést) támogató eszközök beszerzésére fordíthatják az elnyert összeget. A szakértők szerint pénznek jó helye lesz, mert a szomszédok, például a horvátok elhúznak mellettünk a digitalizációban, ideje felzárkózni.

Az Építő-5 programban „szabad szemmel is jól látható” összegre pályázhatnak a feltételeknek megfelelő hazai építőipari cégek. A kis- és középvállalkozások legalább 25, legfeljebb 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, a mikrovállalkozások esetében az alsó határ 8, a felső pedig 50 millió forint.

Ám nem árt sietni: legkésőbb 2021. március 5. napjáig lehetséges benyújtani a támogatási kérelmeket!

A kiírásban szerepel, hogy a kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek.

A hazai kis- és középvállalkozások, továbbá 1-9 fő létszámú, főtevékenységként tervezési, egyéb mérnöki tevékenységet ellátó mikrovállalkozások versenyképesség-növekedését segíti, ha megfelelő forrásokkal rendelkeznek modern technológiák alkalmazásához, olyan eszközök beszerzéséhez, amelyekkel munkafolyamataik egyszerűsíthetőek, a termelési kapacitásaik pedig növelhetőek. Gyorsabb, jobban tervezhető építőipari kivitelezés az elvárás, amely egyértelműen hozzájárulhat a hatékony munkavégzéshez.

A technológiai korszerűsítés támogatása az ágazat kapacitáshiányát is részben ellensúlyozni tudja, gyakorlatilag a munkaerő-kiváltás lehetőségét teremti meg. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, a versenyképességet és az erőforrás-hatékonyságot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2018. és 2019. években hasonló pályázatokat írt ki „Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló” támogatási programokat hirdetett meg összesen négy alkalommal.