Valami megmozdul végre a lakásügyben?

Több kormányzati forrás is hathatósabb lakáspolitikai intézkedéseket sürget, főként a főváros (és egyes vidéki nagyvárosok) magasba szökő árait látva. Lakásügyben a lényeg: a kínálat növelését ösztönöznék (például egyes városrészek, egyedi projektet áfa-kedvezményével), illetve esetleg államilag, önkormányzeni szinten támogatott, később megvásárolhatóvá váló bérlakás-építéssel.

Mindez szép és jó, ám egyelőre csak eléggé távolinak tűnő tervekről van szó. Várhatóan legkorábban nyártól-ősztől, de inkább 2021-től lehet reális, hogy egyes új szabályok – különösen egy új, támogatott bérlakás rendszer – életbe lépnek. Hiszen a nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy egyelőre inkább csak a problémát érzékelik a döntéshozók, és megindult a nyilatkozatokban-interjúkban zajló ötletelés, egyes nyugati, skandináv példák emlegetése.
Egy viszont bizonyos, hogy lassan 30 éve nem történik érdemi önkormányzati bérlakás-építés, néhány elszórt, főként vidéki példát leszámítva. És az sem ártana, ha valóban úgy kaphatnák meg a rászoruló fiatalok a bérlakást, hogy az 10-15, esetleg 20 év távlatában a sajátjuk is lehet, egyfajta lízing szerű konstrukcióban, ahogyan ez sok országban működik.

Egyetértés van, döntés (még) nincs

De nézzük az elmúlt pár nap nyilatkozatdömpingjét dióhéjban. Néhány napja, szinte egy időben Matolcsy György jegybankelnök írt a növekedés.hu portálon, majd Fürjes Balázs „főváros-ügyi” államtitkár is nyilatkozott a Népszavának a lakáspolitikáról, majd Fürjes reagált is Matolcsy mondandójára.

A fővárost megvizsgálva hasonló következtetésre jutottunk, mint Matolcsy György, vagyis, hogy bár rengeteg jó szándékú intézkedés történt az elmúlt időben Magyarországon, de egy egységes, tudatos és aktív, a lakáspiaci árakra és kínálatra fókuszáló lakáspolitikára mindenképp szükség van” – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a minap a Portfolió.hu portálnak azzal kapcsolatban, hogy az MNB elnöke a Növekedés.hu portálon megjelent írásában a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontjának nevezte a lakáspolitikát.

Fürjes szerint néhány célt egyértelműen rögzíteni kell Budapesten. Például, hogy „25 és 35 éves kora között, akár bérelt, akár saját tulajdonú lakásban, akár egyedülálló, akár családos, minden kereső fiatal teremthesse meg első saját, önálló otthonát, kezdhesse meg önálló, független életét. Az átlagkeresettel rendelkezők is tudjanak élethelyzetüknek, társadalmi státuszuknak megfelelő lakást vásárolni vagy bérelni. Ha 10 éves távlatban nem érjük el e célokat, Budapesten vészes munkaerőhiány lesz és tovább romlik a város demográfiai helyzete” – fejtette ki az államtitkár.

Bekapcsolódott a nyilatkozat-ötletelésbe Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke is. Ő az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta Matolcsy György írásával kapcsolatban, hogy „a jegybank elnökétől érkező javaslatokra érdemes odafigyelni”. Bánki szerint a kormányzat lakáspolitikája jó, az más kérdés, hogy elegendő-e. Úgy véli, Budapesten és a megyei jogú városokban egészen elvadult ingatlanárak vannak. Szerinte érdemes megfontolni azokat a javaslatokat, amelyek a kínálatot növelve fognák vissza az árfelhajtó tényezőket.