Tornyok a toronyban! Hongkongban már megint kitaláltak valamit!

Ázsia nagyvárosaiban a lakáskérdés folyamatosan kihívások elé állítja az építészeket. Különösen igaz ez Hongkongban, ahol valószínűleg a legtöbb felhőkarcoló van a világon, hiszen a folyamatosan növekvő lakosság számára nem tudnak másképp elegendő lakást biztosítani.

Kép forrása: edition.cnn.com

A lakáskérdés megoldására folyamatosan dolgoznak a különböző alternatívákon, így ebben a városban születtek meg például a lakóingatlannak messziről sem nevezhető ketreclakások is a legszegényebbek számára.

A lakhatást azonban a középosztály számára is meg kell oldani, így kiírtak egy versenyt építészek számára, melyre olyan innovatív tervekkel lehetett nevezni, amelyek legalább 1000 négyzetláb, azaz 92,9 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező lakásokat biztosítanak felhőkarcolókban.

A Hong Kong Pixel Homes competition nevű versenyre a világ minden tájáról, többek között Kanadából és Jordániából is érkeztek pályaművek – tudhatjuk meg az edition.cnn.com cikkéből. A legsikeresebbnek pedig Lap Chi Kwong, Alison Von Glinow és Kevin Lamyuktseung terve bizonyult, akik kis alapterületen elhelyezkedő, többszintes toronylakásokat terveztek, melyek egymással összeilleszthetőek, így magas toronyházakat lehet belőlük építeni.

Kép forrása: edition.cnn.com

A „Towers within a Tower”, azaz „Tornyok a toronyban” elnevezésű projekt során 3 lakástípust alkottak meg egyedülállók, párok és családok számára. Ezen lakások alapterülete nem nagyobb a Hongkongban tipikus 344-452 négyzetláb (32-42 négyzetméter) alapterületű lakásokénál, ám belső négy szintjük összes hasznos alapterülete már meghaladja a kiírásban szereplő 1000 négyzetlábat.

Kép forrása: edition.cnn.com

A lakásokat alapvetően úgy tervezték, hogy minden szintjükön egy-egy helyiség kapjon helyet, így megspórolták a közlekedők által elfoglalt helyet is, a szintek közötti közlekedésre pedig csigalépcsők szolgálnak, szintén helyspórolás céljából. S mivel a lakások egymáshoz illesztett dobozokból állnak, így gyakorlatilag bármilyen terepviszonyok között alkalmazható ez az építkezés.

Kép forrása: edition.cnn.com

A verseny teljes díja egyébként 6000 dollár volt, amit az első három helyezett között osztottak el. A második helyezett, Francois Chantier és Maria Fernandez hasonló tervekkel pályázott. Ők olyan toronyházakat terveztek, melyekben szintén többszintes lakások vannak belső tetőkkel.

Kép forrása: hongkongpixelhomes.beebreeders.com

A harmadik helyezett Yukang Yang és Jingwen Cui pedig olyan toronyházat terveztek, melyben hatalmas hengerek alkotják a lakóegységeket. Ezek a hengerek a napszakok változásának megfelelően körbe forognak, így különböző oldalaikon különböző funkciókat (alvás, étkezés) láthatnak el, és palástjuk teljes belső felülete beleszámít a hasznos alapterületbe.

Kép forrása: hongkongpixelhomes.beebreeders.com

Bár nálunk még nem építenek felhőkarcolókat, néhány új építésű budapesti projekt már toronyházzal is büszkélkedhet.

Metrodom Panoráma lakópark 17 emeletes tornyokkal

Még több képért kattintson a fotóra!

BudaPart lakópark 120 méteres „felhőkarcolóval”

Még több képért kattintson a fotóra!