Nem meglepetés, hogy melyik kerület a sztár Budapesten

Továbbra is a XIII. kerület iránt van a legnagyobb érdeklődés Budapesten, Csepel teljesen kilóg a sorból.

Budapesten őrzi vezető helyét a XIII. kerület. Októberhez képest azonban közel 2 százalékponttal csökkent népszerűségének mértéke, jelenleg az érdeklődők 17,2%-a tudná elképzelni leendő otthonaként a kerületet. A képzeletbeli dobogó második fokán továbbra is a XIV. kerület áll, míg a harmadik helyet novemberben a XI. kerület szerezte meg. – áll a Duna House összefoglalójában.

„Földrajzilag tökéletes helyen van ez a kerület, végigmegy rajta a metró. Közlekedési szempontból is az egyik legkiválóbb kerület, zöld és eléggé családias ahhoz, hogy még élhető maradjon. Közel van a belvároshoz, gyakorlatilag bele is ér, tehát tényleg minden szempontból ideális” – értékelt Gadanecz Zoltán, a GDN hálózat tulajdonosa.

A DH szerint novemberben a legnagyobb alkura vidéken, házvásárlás esetén nyílt lehetőség (7%), de Budapesten és Pest megyében is magas, átlag 6%-os kedvezményt lehetett kapni házak esetében. Legkevesebbet panelekre lehetett alkudni (Budapest 3-, vidék 5%). Tégla lakásokra Budapesten 4-, vidéken 5%-os alkulehetőség nyílt.

A GDN-es főnök szerint 2017-ben sokan döbbentek rá, hogy jobban járnak az ingatlanvásárlással, mintha kibérelnének egy lakást vagy házat, ezért jelentősen megnőtt az adás-vételek száma.
„Említhetjük Zuglót, a XII. kerületet, vagy akár a XI. kerületet. Mindben vannak még építési területek, az újépítésű ingatlanok pedig iránti kereslet pedig fellendült az utóbbi időszakban. Ezekben a kerületekben szembetűnően sok építkezés zajlik, nagy számban látunk toronydarukat, sorra adják át a társasházakat” – fogalmazott Gadanecz.

Országos szenzációnak nevezte az újépítésű házak iránti megnövekedett érdeklődést, de mint mondta, van is alapja és létjogosultság. Azok voltak a fellendülés nyertesei, akik már 2017-ben újépítésű társasházakkal foglalkoztak, de az újépítésű ingatlanok szempontjából a csúcsot 2019-re várja a szakma.

Ami pedig a legkevésbé népszerű kerületet illeti, a szakember Csepelt emelte ki a sajátos belső világa miatt. „Minden kerületnek vannak pozitív tulajdonságai, de Csepel kiesik a budapesti körből. Nagyon keresett kerület, de inkább a belső költözés a jellemző. Csepeliek csak ritkán költöznek ki, más kerületekből pedig elvétve költöznek Csepelre. Kicsit kilóg a sorból, mert az összes többi kerületben elég nagy az átjárás. Ezzel együtt az ott élők szeretik Csepelt, jó kerület” – zárta szavait a szakértő.