Így rendszerezzük a konyhát! – Hogy kevesebb étel végezze a szemétben

Egészen 20-25 évvel ezelőttig teljesen természetes volt, hogy mindennap a közeli kisboltból szereztük be az egy napra való élelmiszert, így nem kellett különösebben félnünk attól, hogy bármi is megromlik, és a szemétbe kerül.

Kép forrása: davidshawhomes.com

Aztán egyre több embernek lett autója, fagyasztója, és a nagy multik is megjelentek nyomott áraikkal, így átszoktunk a havi egy nagy bevásárlásra. A fagyasztóba azonban nem lehet mindent betenni, és a hűtőben tárolt élelmiszerek közül sem bírja minden a végtelenségig, így sokan esünk abba a csapdába, hogy már nagybevásárlás után egy héttel elkezdünk ennivalót dobálni a kukába, mert végül még sem fogyott el.

De lehet ezt másképp is csinálni, minden csak a konyha rendszerezésén múlik. Íme, néhány tipp, amivel megakadályozhatjuk, hogy a drága élelmiszer a kukában landoljon, és mégis friss alapanyagokból készült, egészséges ételeket fogyasszon a család.

Ízléses, modern konyha egy pócsmegyeri családi házban

Még több képért kattintson a fotóra!

Menü és bevásárló lista jól látható helyen

A táblafesték nagy előnye, hogy a konyhában akár a menüt és a bevásárló listát is vezethetjük egy táblafestékkel lekent felületen. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy parafatáblára nem tűzhetjük fel ugyanezeket. A lényeg csupán annyi, hogy rendszeresen vezessük, és a menü mellé azt is írjuk fel, mi kell hozzá, és mi fogyott el a hozzávalókból.

Kép forrása: indiagoahotels.com

+Tipp: Hetente egyszer tartsunk egy használjuk fel a maradékokat napot, ilyenkor igyekezzünk olyan ételt főzni, amihez a leghamarabb romló élelmiszereket használjuk el. Ilyenkor a legjobb saláta, pizza vagy melegszendvics napot tartani, hiszen ezeknek az összetétele, feltéte változhat aszerint, éppen milyen maradékokat találunk otthon.

Gyönyörű klasszikus konyha egy keszthelyi családi házban

Még több képért kattintson a fotóra!

Rendezett kamra, rendezett hűtő

Mindig tartsunk rendet a kamrában és a hűtőben, és ellenőrizzük bevásárlás előtt. Aminek hamarabb lejár a szavatossága, azt helyezzük a polcokon előre, és bevásárlás után is figyeljünk arra, hogy a frissen vásárolt áru hátra kerüljön. A boltban pedig minden termékből azt vegyük meg, aminek később jár le a szavatossága, ezekhez általában kicsit ásni kell, mindig legbelül vagy legalul találjuk őket.

A gyümölcs mindig legyen szem előtt!

Ha abba a típusba tartozunk, hogy csak akkor jut eszünkbe gyümölcsöt enni, ha az orrunk előtt van, akkor ne rejtsük el a kamra mélyére. Tegyük a konyhapultra vagy az étkezőasztalra egy szép gyümölcsös tálba, így biztosan hamar elfogy, és amíg tart a konyha dísze is lehet. Nagy melegben a nagyon érett gyümölcsöt persze tehetjük a hűtőbe, hogy egy kicsit lassítsuk a folyamatot, csak ne feledkezzünk el róla.

Rend, virágok és gyümölcsöstál egy világos, napsütötte konyhában, a XIV. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mindig friss zöldségek

Könnyebben rászánjuk magunkat a friss zöldségek fogyasztására, ha azok megmosva, előkészítve várnak ránk, így viszont hamarabb megromlanak, ezért nehéz eldönteni, hogy a frissen vásárolt zöldséget mosva vagy inkább mosatlanul tároljuk. Ezért mindig csak egy kisebb mennyiséget mossunk meg és készítsünk elő, és ezeket tároljuk vákuumzáras dobozokban, így tovább megőrzik frissességüket.

Mit lehet fagyasztani?

Sok élelmiszer tartósságát növelhetjük, ha sokat vásárolunk belőlük, és rögtön vásárlás után kisebb csomagokban lefagyasztjuk őket. Ilyenek például a hús, de a leveszöldséget is megpucolhatjuk és készíthetünk belőlük kisebb leveszöldség csomagokat, amik a fagyasztóban sokáig elállnak, és főzésnél is megkönnyítik a dolgunkat. Ezeken kívül lefagyaszthatjuk a bogyós gyümölcsöket, illetve a többi gyümölcsöt is felszeletelve. A magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek azonban kiolvasztva szottyadttá válnak, burgonyát, tejtermékeket és egész tojást pedig semmiképp ne fagyasszunk.

Címkézzünk!

A maradékokat úgy tegyük el, hogy írjuk rá a dátumot, mikor tettük be a hűtőbe, és a vákuumcsomagolt, konzerv élelmiszerekre is írjuk fel, mikor bontottuk meg őket. Ha nem sikerül olyan öntapadós címkét beszereznünk, ami a hidegben is fent marad, alkoholos filccel is ráírhatjuk a dátumot.