Fővárosi sztárkörzetek, ahová sokan költöznének

A nagy ingatlanközvetítő hálózatok felméréseiből hónapról-hónapra kiderül, mely budapesti kerületek iránt legnagyobb az érdeklődés. Az olvasóknak hosszú távon ezt nem könnyű feladat követni, így a Duna House most összeszedte a legkedveltebb fővárosi kerületeket és agglomerációs településeket. Ez utóbbi tartalom a Barométerben nem jelenik meg, de vajon okoz meglepetést az eredmény?

A módszertan egyszerű: a vásárolni szándékozó ügyfelek az értékesítővel történő személyes konzultáció alkalmával minden esetben megadják azokat a kerületeket, településeket (egyszerre akár többet is!), melyek számukra érdekes célterületek lehetnek. Ezeket az adatokat használta fel a Duna House jelen vizsgálathoz, egészen 2013-ig visszamenőleg. A vizsgálat első lépésében az egymáshoz közel fekvő, vagy egymással hasonló vonásokat mutató területeket vetettük össze, majd ezt követően a „csoportok” legkeresettebb értékeit hasonlították egymáshoz.

Budapesten a budai oldal kerületei közül legtöbben – a vizsgálat időtartama alatt minden hónapban –  a XI. kerületet jelölték meg lehetséges jövőbeni lakhelyüknek. A közel öt év alatt a minimum érték 14,3%, míg a kerületi rekord 18,8% volt. Ezzel néha ugyan csak minimálisan, de mindig megelőzte a II. kerületet. A pesti belvárosban (V., VI., VII. kerület) a VI. és VII. kerület között sokkal „szorosabb a verseny”, de az elmúlt 3 hónapban a VI. kerület bizonyult keresettebbnek.

A belvárost övező kerületek (VIII., IX., XIII., XIV.) közül, minimális megingást leszámítva, a legtöbb Duna House ügyfél a XIII. kerületben élne szívesen, ahol a kereslet legmagasabb értéke 22,6% volt. A IV., X., XV. és XVI. kerületek közel azonos értékekkel rendelkeznek évek óta. A IV. kerület az utóbbi hónapok közül többen is az első helyen végzett a csoportban, így a második lépésbe ez a kerület lett bevonva. A legkülső kerületek közül a XVIII. kerület emelkedik ki értékeivel.

A „csoportgyőztes” kerületek közül értékeivel kiemelkedik a XIII. kerület, a VI. és XI. kerületek között azonban havonta váltakozik a magasabb érdeklődés. A vezető kerületektől mintegy 5-10 százalékponttal rendszeresen elmarad a IV. és a XVIII. kerület.