Akár 25-27 százalékkal is nőhetett 2019-ben az építőipar

Bár a novemberi és a decemberi KSH adatok még nem állnak rendelkezésre, de az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint tavaly 25-27 százalékkal nőhetett az építőipar az előző évhez képest.

Az M1 aktuális csatorna műsorában Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke Koji László úgy nyilatkozott, hogy tavaly 25-27 százalékkal nőhetett az építőipar az előző évhez képest. Koji szerint tavaly minden építőipari alágazat bővült, ezzel 4 ezer milliárd forint felé került az építőipar teljesítménye. Az ágazat az elnök szerint a GDP növekedéséhez körülbelül 1,1 százalékkal járul hozzá.

Ugyanakkor az ÉVOSZ-nál a lakásépítések és felújítások élénkülését remélik attól az intézkedéstől, amely szerint 2020-tól a kistelepülésen építkezők adó-visszatérítést kaphatnak 5 millió forintig. Úgy véli, hogy ez az év második felétől ad majd igazán megrendelést elsősorban a kis- és közepes cégeknek vidéken, a rendelet eljárási szabályait januárban pontosítják.

Az elnök szerint a konstrukció sokat segít majd, ám kérdés az, hogyan tudja kompenzálni azt, hogy január elsejétől az újonnan induló lakásoknál már 27 százalékos forgalmi adóval kell dolgozniuk és számlázniuk. Jelenleg 20-25 ezerre becsülik azoknak az épülő új lakóingatlanoknak a számát, amelyet még az 5 százalékos, kedvezményes áfával kezdtek el és azzal is fejezhetnek be.

Koji kitért arra is, hogy idén már nem lesz olyan mértékű növekedési kényszerben az építőipar, mint az elmúlt három évben volt, így némiképp enyhülhet az ágazat munkaerőhiánya. A mostani rendelésállomány és egyéb tényezők alapján arra számítanak, hogy idén 5-6 százalékkal tovább bővül majd az építőipar, ehhez pótlólagosan újabb nagy létszámra nincs szükség. Az év alapvetően arról szól majd a jelenlegi mintegy 340 ezer foglalkoztatottal, hogyan tud hatékonyabb lenni.

(Forrás: MTI)