Budapest egy hipermodern városrésze épül fel; igaz csak LEGO-ból…

Egy jópofa kezdeményezés született: a LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatja a Skool ötleteit: indul a Kockamóka! Egy friss hír szerint már csak 50 matek vagy informatika tanár hiányzik, hogy kezdetét vegye az első közös program. Az online és offline aktivitásokon a gyerekek többek között megtervezik a jövő (a 2050-es év) fővárosát, azaz Budapest kinézetét a Minecraft világában, majd LEGO kockákból fel is építik az egyik városrészt.

Online nyári táborok, Python és JavaScript Youtube csatorna, Hackathon, Budapest 2050 – ezeket az ötleteket valósítja meg a Skool, annak köszönhetően, hogy támogatást nyert a LEGO Foundation nemzetközi, nem kevesebb, mint 50 millió dollár keretösszegű globális programjában, amely a koronavírus által érintett gyerekeket segíti játékosan, edukatív módon. A program fő célja a gyerekek jólétének elősegítése és készségeinek fejlesztése.

A Skool valamennyi ötlete nagy sikert aratott és mind meg is valósul a nyár folyamán, illetve ősszel – jelentették be a minap.

Az online nyári táborok indulnak elsőként, amint összegyűlik az az 50 matematika vagy informatika szakos tanár, akik először fejenként 5 gyereknek tanítják meg, hogyan lehet létrehozni egy játékos mobilapplikációt, amelyen keresztül a család képet kap a gyerek érzelmi biztonságáról.

Utána a nagyobbak (14-18 éves) jönnek, akiknek a Skool Hackathon-t szervez LEGO robotok bevonásával. Az eseményen egy 12 órás brainstorming keretében megoldás születik arra az élethelyzetre, ha meg kell tartanunk a társadalmi távolságot. De a projekt választ ad arra is, hogy a fiatalok szerint mi az oktatás, közlekedés jövője, vagy mit fogunk enni és inni 2050-ben.

A YouTube csatorna felületén a gyerekek megtanulják a Python és a JavaScript programozás alapjait. A szeptembertől megosztott leckéket minden résztvevő a saját tempójában követheti.

A leglátványosabb program pedig a Minecraft világában zajlik. Az augusztusi kódoló táborban első lépésként 50 gyerek megtervezi, hogyan néz majd ki Budapest 2050-ben, ezt követően LEGO elemekből meg is építi a Minecraft város egy részét.

A Skool csapata júliustól októberig szervezi az eseményeket az online és az offline térben egyaránt. A táborokra még várják a tanárok jelentkezését, akik a módszertan elsajátítása mellett tiszteletdíjat kapnak. Jelentkezés itt.

„Óriási megtiszteltetés a LEGO Csoporttal együtt dolgozni. Sosem hittem volna, hogy gyerekkorom kedvenc játékával felnőtt koromban is építhetek, s most már nemcsak az én álmaimat, hanem több száz gyerekét” – mondta Koleszár Szilvi, a Skool társalapítója, ügyvezetője.