5+1 módja annak, hogy külön hálószobánk legyen egy stúdiólakásban

Az árak és a bérleti díjak emelkedésének köszönhetően sokan csak egy egyszobás lakást engedhetnek meg maguknak, akár vennének, akár bérelnének. Egy szobát azonban igazi kihívás berendezni, még akkor is, ha egy régebbi építésű társasház nagy belmagasságú, galériázható lakásáról van szó, ahol még a konyha is külön helyiségben kapott helyet.

Az újabb építésű, amerikai konyhás, alacsony belmagasságú stúdió apartmanokról már nem is beszélve. Az ilyen lakásokban ugyanis szó szerint rögtön az ágyunkban landolnak a vendégeink, ha nem oldjuk meg valahogy a térelválasztást. Erre adunk most ötleteket.

Kép forrása: pinterest.com

Függönnyel

Az ágy elválasztásának egyik legolcsóbb módja a függöny. Szerencsések vagyunk, ha van egy hálófülke vagy alkóv a szobában, ahová az ágyat tehetjük, ekkor egyrészt nincs feltétlenül szükség térelválasztóra, ha mégis szeretnénk, akkor viszont csak egy oldalra kell függönyt szerelnünk.

Ebben a VIII. kerületi lakásban például adott egy kis beugró, melynek rövidebbik falát egy gardróbszekrény oldala hosszabbítja meg. Így máris kialakult egy hálófülkének való hely, melyben voltaképpen egy kanapéágy foglal helyet, akár ezt is el lehetne választani egy függönnyel.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha nincs hálófülke, akkor lehetőség szerint helyezzük az ágyat valamelyik sarokba, hogy ne három, hanem csak két oldalról kelljen függönyöznünk. A függönyt legegyszerűbben a mennyezetre erősíthető karnisra akaszthatjuk fel.

Ha béreljük a lakást, és nem szerelhetünk karnist a mennyezetre, akkor az ágy fölé, vagy köré építhetünk, vagy készíttethetünk egy baldachinnak való vázat asztalossal, és erre tehetjük a függönyöket. Ennél azonban egyszerűbb megoldás, ha az ágyat néhány készen is kapható paravánnal próbáljuk meg körülvenni.

Térelválasztó polccal

A térelválasztó polcok, bár kicsivel drágábbak, mint a függöny, szintén népszerű megoldásnak számítanak, hiszen általuk egy plusz tároló bútorral is kiegészül a lakás, ami az egyszobás lakásoknál egyáltalán nem hátrány. Ügyeljünk arra, hogy a nyitott polcra csak szép kötésű könyveket és mutatós dísztárgyakat helyezzünk. Így a polc akár a szoba fókuszpontja is lehet, teljesen elterelve a figyelmet az ágyról, ahogyan ebben a VIII. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Építsünk falat?

Egy 20-25 nm-es szobában nem túl célszerű falat építeni, hiszen csak a helyet foglalná, és nyomasztóvá tenné a teret, különösen, ha ezáltal a szoba egyik fele természetes világítás nélkül maradna. Egy üvegfal azonban csodákat tehet. Igaz, nem takarja el az ágyat, mégis meghúzza a határt privát szféránk körül.

Kép forrása: home-designing.com

Pajtaajtóval

A tér elválasztására a mostanában menő pajtaajtó is kitűnő választás lehet, akinek pedig nem jön be ez a stílus, gyakorlatilag bármilyen tolóajtót választhat. Azokban a lakásokban, ahol ezáltal csak a szoba egyik fele kapna természetes fényt, az üvegezett tolóajtó jelentheti a legjobb megoldást.

Kép forrása: pinterest.com

Emeljük meg az ágyat!

Ha galéria kialakítására nincs is lehetőség egy átlagos belmagasságú lakásban, egy készen kapható galériaágy bármelyik lakásban elfér. Ha ódzkodunk attól, hogy a magasban aludjunk, egy dobogó is elválaszthatja az ágyat a szoba többi részétől, melynek aljában rengeteg tárolóhelyet alakíthatunk ki, de egy dobogó alól kihúzható ágy is praktikus megoldás lehet.

Bár ez a VII. kerületi lakás nincs teljesen berendezve, el tudjuk képzelni, hogy az ágy a dobogón, a kanapé pedig a polcok alatt kapjon helyet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Zárjuk az ágyat a szekrénybe!

Készen is vásárolhatunk, de még jobb, ha csináltatunk egy olyan szekrénysort, melyben egy lehajtható ágy is helyet kap. Az így felszabaduló helyet pedig sokféleképpen használhatjuk, ahogyan ebben a II. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Young City lakópark, a belvároshoz közel, mégis zöld környezetben