Rendezi sorait az Appeninn

6,5 millió euróval csökken az Appeninn hitelállománya.

A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett Appeninn Holding Nyrt. kedvező feltételekkel váltotta euró alapúra hitelportfóliójának utolsó svájci frank hitelét az Erste Bank Hungary Zrt. közreműködésével. A társaság ezzel a megállapodással lezárta ingatlanhiteleinek rendezését, hitelállománya összhangba került a bevételek devizanemével.

A tőzsdén jegyzett Appeninn csoport ingatlanállományához kapcsolódó hitelportfóliójának utolsó svájci frank alapú elemét konvertálta az Erste Banknál kedvező feltételek mellett euró alapú finanszírozásra. A társaság korábbi, 13 millió svájci frank hitelét egy 5,5 millió euró összegű hitel-megállapodással váltotta ki, amelyhez további 3 millió eurónyi önerőt biztosítottak a tőzsdei cégcsoport fő tulajdonosai – részben a társaság szeptemberben lezárt kötvénykibocsátása keretében. Mindamellett, hogy az újratárgyalt hitel az önerőt is figyelembe véve a finanszírozás közel 6,5 millió eurós egyösszegű csökkenését jelenti, a hitel törlesztési feltételei is kedvezőbbek, éves szinten több mint 650 ezer euróval alacsonyabb törlesztési terhet rónak a társaságra, a társaság nettó eszközértéke pedig 30 százalékkal növekedett.

A cégcsoport hitelportfóliójának restrukturálási folyamata ezzel lezárult, hitelszerkezete pedig összhangba került a társaság díjbevételeivel. A társaság összesített hitelállománya 37 millió eurót tesz ki, amelynek 95,5 százaléka euró, míg 4,5 százaléka forint alapú hitelszerződéseket ölel fel.

„Az Appeninn csoporttal megkötött újabb szerződés mögött álló ingatlan kihasználtsága és a cégcsoporttal kötött korábbi finanszírozási ügyleteink eddigi tapasztalatai kellő garanciát jelentettek számunkra ahhoz, hogy ezúttal is biztosítsuk a szükséges forrásokat”- mondta Balázs Zoltán, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási igazgatója.

„A devizakockázat kezelése, így a CHF hitelünk kivezetése nagyon fontos volt számunkra, a kedvezőbb feltételek miatt azonnali hatásként 2 milliárd forinttal csökkent cégcsoportunk banki hitelállománya.– mondta Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója.