Negyedéves mérleget vont az ipari ingatlanok specialistája

95 százalékos bérbe adottság, 59 030 négyzetméternyi új fejlesztés.

A Prologis, Inc. ipari ingatlan vállalata ismertette első negyedéves eredményeit Európára vonatkozóan.

Működési eredmények
A Prologis első negyedévét 95 százalékos bérbe adottsági szinttel zárta Európában. A vállalat több új bérleti szerződést is kötött az időszak alatt, összesen közel 260 500 négyzetméternyi területre. 

A negyedév végén a vállalat működési portfóliója elérte a 15,4 millió négyzetmétert. A fejlesztéseket és az értéknövelő akvizíciókat is számolva a portfólió már a 16,4 millió négyzetmétert is meghaladta.

„Az ügyfélhangulat Európa-szerte kezd egyre kiegyenlítettebbé válni.” – nyilatkozta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke – „Észak-Európában és az Egyesült Királyságban továbbra is igen kedvező, míg Közép-, Kelet- és Dél-Európában egyre inkább javul.”

Kereslet tekintetében az első negyedévben a legerősebb piacok közt szerepeltek Észak-Európában az Egyesült Királyság, Hamburg, München, Dél-Hollandia, Rotterdam és Svédország, Dél-Európában Lyon, Le Havre és Barcelona, Kelet-Közép-Európában Prága, Budapest és Pozsony.

Jelentős bérleti tevékenységek voltak az első negyedévben az alábbi régiókban:
· 35 000 négyzetméteres létesítmény a logisztikai szolgáltató XPO számára Amszterdam mellett (Hollandia);
· 18 000 négyzetméteresfejlesztés a logisztikai szolgáltató Linemart számára Prágában (Csehország);
· 7 100négyzetméteres fejlesztésegy expressz szállítmányozó vállalat számára Chorzów-ban (Lengyelország).

Megkezdett fejlesztések
Az ’A’ osztályú ipari ingatlanok továbbra is hiánycikknek számítanak az európai piacon. Az első negyedévben a Prologis Europe négy fejlesztést indított el Hollandiában, az Egyesült Királyságban, valamint Csehországban. A fejlesztések összesen 59 030 négyzetmétert tesznek ki, amelynek 71 százaléka build-to-suit, a maradék 29 százalék pedig spekulatív.

A Prologis az első negyedévben az alábbi fejlesztéseket kezdte meg:
· 36 600 négyzetméter az e-kereskedelemben tevékenykedő Coolblue számára Tilburgben (Hollandia);
·10 500 és 7 300 négyzetméteres spekulatív létesítmények Nyugat-Londonban (Egyesült Királyság)
· 5 200 négyzetméter az élelmiszerlogisztikai szolgáltató Nagel Cesko számára, és 5 100 négyzetméter a Logiflex CZlogisztikai szolgáltató számára Prágában (Csehország).

Akvizíciók és eladások
Az első negyedévben a Prologis Europe 30 millió euró értékben vásárolt épületeket, amelyek együttesen elérik az 52 600 négyzetmétert, illetve öt további földterületet, 414 390 négyzetméter összterülettel. Ezek a beszerzések összhangban állnak a Prologis globális piacokon bevezetett óvatos beruházási stratégiájával.

Az akvizíciók közt szerepel két épület a Borgosesia Gestioni SGR Fiano Romanotól, Róma közelében.

A negyedév során a Prologis Europe több ingatlanát is értékesítette Spanyolországban, az Egyesült Királyságban illetve Hollandiában, amelyek teljes összege eléri a 214 millió eurót. Az értékesítések közt szerepel a spanyol ipari ingatlanok 144.300 négyzetméteres portfóliója, melyet a GreenOak Real Estate Fund vásárolt meg.

„A logisztikai ingatlanok továbbra is vonzzák a befektetőket, illetve a fejlesztésekre szánt források is biztosítottak.” –tette hozzá Bannatyne.