Rekonstruálják a Közraktárakat – Rendezvényterem, galéria, mélygarázs

A Porto Investment Kft. nyerte el a Közraktárak épületegyüttes 25 éves üzemeletetési és hasznosítási jogait a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi és Közbeszerzési-, valamint Kiemelt Fejlesztések Bizottsága által, megújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredményeképpen.

A beruházó a tervek szerint 8 milliárd forintos fejlesztést hajt végre, melyben a környező területek infrastruktúra- és közlekedésfejlesztése is szerepel – írja az ebuild.info.

A kulturális- és szórakoztatóközpont a régi épület rekonstrukciójával, valamint új épületszárnyával 23,000 nm területen helyezkedik majd el. 1,500 nm-es rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat, a partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszt, továbbá 250 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki.

A Közraktár rehabilitációjának építészeti terveit a holland építész, Kas Oosterhuis és a magyar származású Lénárd Ilona nevével fémjelzett ONL építésziroda készítette. A fejlesztés szerepel Budapest középtávú városfejlesztési tervében, a Podmaniczky Programban is.

A pályázatok elbírálása során kiemelt szempontot jelentettek az új építészeti megoldások, a kulturális és építészeti örökség megőrzésének szándéka, a közösségi és kulturális terek létrehozására, valamint a főváros várható bevételei, és a befektető pénzügyi és működtetési elképzelései.