2009-től fizetünk ingatlanadót

A gazdasági miniszter szerint január elsején hatályba léphet az egységes ingatlanadóról szóló törvény, de a közteher kivetésére várhatóan csak 2009-től lesz lehetőség. Kóka János az Inforádióban elmondta: a szabályozás részleteit őszig dolgozzák ki, majd meg kell teremteni az értékbecsléshez és a regisztrációhoz szükséges technikai és egyéb feltételeket.

Az ingatlanadó várható mértékéről a szabad demokrata politikus azt mondta: még tárgyalnak a részletekről, de csak tizedszázalékokról lehet szó. Előzőleg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is azt mondta az InfoRádióban: legkorábban 2009-ben lehetne bevezetni az összevont ingatlanadót.

Mint korábban megírtuk, a kormány legújabb tervezete szerint a jelenleg hatályban lévő ingatlannal kapcsolatos adókat (kommunális adó, telekadó, építményadó, luxusasdó) eltörölnék, s helyette vezetnék be az egységes ingatlanadót, melynek tényleges kivetéséről és annak mértékéről – a jogszabályban lefektetett kereteken belül – azonban az egyes önkormányzatok saját hatáskörben döntenének.

Az eddigi adók megszűnésével az önkormányzatok rá lesznek kényszerítve, hogy bevezessék az “egységes” ingatlanadót, hiszen a fent felsorolt adóbevételek ezidáig az önkormányzatokat illették meg, s a jelenlegi fiskális helyzetben nyilvánvalóan nem túl sok önkormányzat lesz képes nélkülözni ezeket a bevételeket.