Mit hozott az első hónap? – Forgalmat biztos nem…

Eltelt az első hónap az Orco Property Group budapesti bevezetése óta. Az SPO előtt általunk megkérdezett alapkezelők várakozásainak megfelelően a prágai székhelyű (a BÉT mellett Prágában, Párizsban és Varsóban jegyzett) ingatlanfejlesztő részvényei nem produkáltak kirobbanó forgalmat, sőt…

Az Orco papírjaival több kereskedési napon egyáltalán nem is kereskedtek és a budapesti/varsói SPO óta eltelt időszakban az átlagos napi forgalom alig haladta meg a 16 millió forintot, miközben a bevezetés előtt mind a cég vezetése, mind a BÉT többször is kijelentette, hogy terveik szerint BUX-komponens lesz a régió egyik meghatározó fejlesztője.

Mit hozott az első kereskedési hónap?

Hatalmas likviditást semmiképpen sem. A közel egy hónap során, mely eltelt a budapesti és varsói bevezetés óta, az Orco átlagos napi forgalma Budapesten 16.17 millió forint volt, ami semmiképpen sem nevzhető kirobbanónak. Emellett szembeszökő, hogy június 21-e óta 5 olyan kereskedési nap is volt a BÉT-en, mikor egyáltalán nem született kötés az Orco papírjaira.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy egyelőre a másik új piac, Varsó sem volt képes jelentős hányadot kihasítania az Orco összesített forgalmából, hiszen június 21-e óta a teljes Orco forgalom mindössze 2.02%-át bonyolították le Varsóban, ám ez az a szám még mindig sokkal inkább okot ad a bizakodásra mint a 0.6% Budapest esetében. Az első hónap után úgy néz ki tehát, hogy egyelőre Budapest semmiképpen sem veszélyezteti Prága és Párizs donimanciáját, igaz ez korábban sem volt elvárható. Varsó esetében a likviditás érezhetően nagyobb ugyan mint Budapesten, egyetlen kereskedési nap sem telt el kötés nélkül, ám kétségtelenül voltak olyan napok, amikor érdemleges forgalmat nem figyelhettünk meg a varsói börzén.

Fundamentális hírek nélkül

Az Orco árfolyama mintegy 8.5%-ot esett az SPO utáni árfolyamhoz képest, a társaság háza táján sem pozitív, sem negatív fundamentális hír nem látott napvilágot. A cég jelentős projektet, tervet nem jelentett be az elmúlt időszakban, így megítélése sem változott érdemlegesen. A viszonylagos csöndet (különösen az ECM és az Immoeast aktivitásához képest) azzal magyarázhatjuk, hogy az Orco igen dinamikus akvizíciós folyamataon van túl, vélhetően a jelentősen megnövekedett ingatlanportfólió konszolidálásával van elfoglalva a cég. Kelet-európai (orosz, ukrán vagy román) terjeszkedési tervet továbbra sem jelentettek be, mely véleményünk szerint a cég egyik nagy hiányossága a régiós versenytársakhoz képest. Egy nagyobb szabású oroszországi, ukrajnai vagy romániai akvízició vagy fejlesztés bejelentése megítélésünk szerint nagyban javítana az Orco megítélésen.

Összehasonlítottuk az egyes piacokon kialakult záróárfolyamokat, s kiugró eltéréseket nem találtunk. A helyi devizák átváltásához az MNB középárfolyamát használtuk. Az arbitrázs-lehetőségek megvizsgálásához a három közép-európai piacon kialakult árfolyamok a párizsihoz viszonyított eltéréseit néztük meg a párizsi záróárfolyam százalékában. A legnagyobb eltérések meghaladták a 2%-ot, ám itt a kisebbik (varsói és budapesti) alacsony likviditása egyértelműen megakadályozta az arbitrázst. A legtöbb esetben az egyes piacok közötti árfolyameltérések azon a sávon belül maradtak, ahol még csak elméletben kivitelezhető az arbitrázs, hiszen az alacsony likviditás, a kötésdíjak és a devizaátváltás (bid/ask árfolyam az általunk használt középárfolyam helyett) a gyakorlatban nem teszik lehetővé a piaci anomáliák kihasználását.