Ötmillióért is van lakás

Nyíregyháza és Békéscsaba ugyan más-más adottságú megyeszékhely, ám mindkettő lakáspiacát a fizetőképes kereslet erős szűkülése jellemzi. Ennek ellenére bizakodók a fejlesztő cégek, és lassú tempóban ugyan, de újabb lakásépítéseket terveznek.

Nyíregyházán három éve pang a lakáspiac, ami árengedményre késztette a tulajdonosokat, legyen az magánszemély vagy lakásfejlesztő cég – a használtlakás-piacon például ez akár 1–1,5 milliót is jelent a korábbi árból. Jelentős árengedmény különösen a panelek esetében figyelhető meg, s bár ezekből sok van a kínálatban, a kereslet a jelentős fenntartási költségek miatt annál gyérebb – mondja Görömbei Istvánné, a helyi Pátria Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője. Egy jósavárosi másfél szobás panellakásért három éve még 7,5–8 millió forint közötti összeget kellett letenni, ma már 5,5–6 millióért is „el lehet vinni”. Örökösföldön vagy például az érkerti városrészben az 51–55 négyzetmétereseket 6,5–7 millió, a 30 négyzetmétereseket pedig 6 millió forint körüli áron kínálják, de a 21 négyzetméteres minigarzonok a korábbi 6–6,5 millióval szemben 5 millióért cserélnek tulajdonost. Csökkent a téglaépítésű kis lakások, például a 21 négyzetméteres minigarzonok ára is, a korábbi 6–6,5 millió helyett többnyire 5 millióért cserélnek tulajdonost. A téglából készült társasházakban kialakított 60 négyzetméteres lakások ára napjainkban 10–12 millió forint között mozog. Használt sor-, iker- és önálló családi házakból szintén széles Nyíregyházán a kínálati paletta, az árak is nagy szóródást mutatnak, egy ilyen ingatlanba 22–50 millió forint közötti összegért lehet beköltözni. Az ingatlanszakember jelezte, luxusvillák is keresik új gazdáikat, ám kereslet híján az eladók 150–200 milliós igénye kielégítetlen marad.

Szabolcs-Szatmár megye székhelye új lakásból sem szenved hiányt, a foghíjtelkeken több helyen is épültek társasházi, valamint a nagyobb beépítetlen területeken lakóparki lakások. Mára azonban a fizetőképes kereslet visszaesésével a hasonló vállalkozói lakóingatlan-fejlesztések üteme lelassult: egy részük befejezése elhúzódik, néhány tervezett projekt pedig el sem indult. A már tető alá hozott vagy a folyamatban lévő új építésű, jellemzően a fiatalok által keresett lakások négyzetméterára 220–265 ezer forint. Az elmúlt években az önkormányzat elsősorban a korszerű bérlakások számának gyarapításával járult hozzá a város lakásállományának minőségi javításához, az utóbbi hat év során összesen 212 új, szociális és költségalapú bérlakás épült. Idén a város pályázatot írt ki a volt Báthori laktanya épületeinek bérlakásokká történő átalakítására, illetve további bérlakások építésére – több mint 40 lakással számolnak a megyeszékhelyen.

A lakásfejlesztők a többi alföldi megyeszékhelyhez hasonlóan szintén felfedezték Nyíregyházát, melynek eredménye a számokban is mérhető: a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályától kapott adatok szerint 2001-től 2006 végéig 1250, idén május végéig pedig 409 új lakást, illetve családi házat vettek használatba. Az egyik lakásfejlesztéssel foglalkozó cég, a Nyír-Komplett Kft. 2002 és 2006 között több mint 400 saját maga által épített lakást értékesített és újabb beruházást tervez, a Kelet-Saxum Holding Kft. pedig egy 220 lakásos lakópark kialakításába kezdett.
Ez utóbbi fejlesztés felső középkategóriás kialakítású, egyedi fűtéses lakásaiból 100 már elkészült: a 35–70 négyzetméteres otthonok négyzetméterét 240 ezer forintért kínálják. Ugyancsak 150 lakásos lakóparkot épít két ütemben Bujtosliget néven a tizenhét éve a városban jelen lévő Kalevala Kft. Az eddig nagyjából 400 lakást átadó cég az előbbiekkel együtt nem tart attól, hogy nem talál vevőt új otthonaira, amit jelez, hogy a jövő év nyarára egy 29 lakásos társasházat, hat-hét éven belül pedig az örökösföldi részen egy újabb, 400-500 lakásos lakóparkot tervez. A társaság a lakásokat átlagosan 250 ezer forintos négyzetméteráron értékesíti.

Békéscsaba ingatlanpiacán néhány esztendeje stagnálás tapasztalható. Kínálat minden lakásfajtából van, a szűkülő fizetőképes vásárlóerő azonban nagyon „árközpontú”. Ezért legyen új társasházi vagy használt otthont kínáló a tulajdonos, sikeres értékesítésre többnyire csak akkor számíthat, ha lejjebb megy az általa kikalkulált, a vevők szerint azonban túl magas árral – mondja Leszkó György, a helyi Leszing Ingatlan Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Az eladó lakóingatlanok közül a belvárosi belső magban található, kisszámú, a múlt század elején épült, 80–100 négyzetméter alapterületű polgári társasházi lakások viszonylag gyorsan gazdára lelnek: négyzetméterükért 180–250 ezer forint közötti összeget kell letenni. Ennél jóval bővebb a kínálat a régi belvárosi, úgynevezett gazdaházak helyén a hetvenes években tető alá hozott, négyszintes, gázfűtéses, téglaépítésű társasházi – többségében felújításra szoruló – lakásokból. Méretük 50–70 négyzetméter között van, négyzetméteráruk pedig 180–200 forint.

Lakótelepekben Békéscsaba is bővelkedik, ezek között a panelek is jelen vannak, sőt a lencsési és a millenniumi városrészekben a központi és a gázfűtéses panellakások egyaránt megtalálhatók. Előbbiek 140–160 ezer, utóbbiak pedig 150–180 ezer forintos négyzetméteráron találnak gazdára. A Kulik lakótelep hatvanas évekbeli, szintén gázfűtéses, 50–55 négyzetméteres lakásai közül főleg a felújított otthonok tulajdonosai számíthatnak arra, hogy viszonylag rövid időn belül elkel a lakás, négyzetméterenként mintegy 150 ezer forintért. A családi házak szegmensében a belvároshoz közel fekvő részeken – ahol a 800–1500 négyzetméteres, jó adottságú házhelyek ára eléri a 15–20 millió forintot – a harmincéves, sajátos kialakítású, polgári jellegű, összkomfortos, 150 négyzetméteres gazdaházakért 40–50 millió forintot is elkérnek, a többi városrészben a tíz-tizenöt éves, 120–150 négyzetméteres, tetőteres önálló családi házak ára 28–30 millió, az öt-hat éve felhúzott, hasonló méretűeké pedig 25–35 millió forint között szóródik. Régi, a húszas-harmincas években épített, a Körös partján fekvő villaépületekre ritkán akad vevő, ha mégis, jellemzően 50–80 millió forintot fizetnek az ingatlanért.

Új lakást szintén több helyen kínálnak a városban, négyzetméteráruk 220–280 ezer forint között mozog. A vállalkozók által épített új társasházi és sorházi lakások iránt ugyan mutatkozik némi visszafogott kereslet – elsősorban a fiatalok (korábban a közalkalmazottak) részéről –, ám a fizetőképes vásárlói kör szűkülése miatt több hasonló projekt lakásai gyakran hosszú ideig eladatlanok. A Békéscsaba polgármesteri hivatalának építéshatósági csoportjától kapott adatokból egyébként kiderül: az elmúlt öt évben összesen 1108 új lakást adtak át, néhány éve azonban visszaesett a városban az építési kedv. Amíg 2004-ben például 327 lakásra adott ki a hatóság használatbavételi engedélyt, addig 2005-ben ez a szám 256-ra, tavaly pedig 148-ra csökkent.

Természetesen az új otthonok iránti kereslet mérséklődését megérzik a lakásépítő cégek is. Az egyik legnagyobb helyi fejlesztő, az 1998 óta a városban több száz új otthont átadó BÁÉV Zrt. lakásainak értékesítését végző BÁÉV Ingatlan Kft. ügyvezetője, Tóth Anikó elmondta: 2005-től tapasztalják a kereslet lanyhulását, így az értékesítés lassulását. Ezért most futó 120 lakásos projektjüknél 5 százalékos kedvezményt hirdettek meg a 260–285 ezer forintos eredeti vételárból. Az első 60 lakásba a jövő hónap végén, a második ütemben megépülőkbe pedig novemberben költözhetnek be tulajdonosaik.