Kijelölték a luxusövezeteket

Rendkívüli közgy?lésén megszavazta a luxusadótörvényhez kapcsolódó rendeletet a F?városi Közgy?lés. A testület 15 értékövezetet állapított meg, az ingatlantulajdonosoknak ez alapján kell bevallaniuk az adót legkés?bb április 30-áig.

A tavaly ősszel elfogadott és ez év januárjában életbe lépett luxusadótörvény csak az új adónem kereteit jelölte ki. Az adó kivetését és beszedését az egyes települések önkormányzatai határozzák meg legkésőbb március 31-éig megalkotandó rendeleteikben.

A durván 1,1 milliárd forintnyi költségvetési bevételt hozó luxusadó legnagyobb hányadát a fővárosban hajtják be, és azt a törvény értelmében nem kerületenként róják ki, hanem a budapesti önkormányzat szedi be egy összegben.

15 értékövezet Budapesten

Ennek jegyében alkotta meg a 2006?2007. adóévekre vonatkozó rendeletét a Fővárosi Közgyűlés, amelyet március 13-án késő délután megtartott rendkívüli közgyűlésén ? minősített többséggel ? el is fogadott a testület. A rendelet 15 értékövezetet állapít meg a 2005. évi értékviszonyok alapul vételével. Az értékövezetek kerületi határokra tekintet nélkül egy-egy településrészre vonatkoznak, azaz egy kerületen belül többször is előfordulhatnak, vagy egy-egy értékövezet az adott kerületben egyáltalán nem található.

Az ingatlanokat három csoportba sorolták: egylakásos házak, társasházak és üdülők kategóriájába, ennek megfelelően kell alkalmazni a megállapított átlagos négyzetméterárakat, illetve a törvényben szereplő alsó és felső értékhatárokat.

A törvény egyébként számos korrekciós tényező alkalmazását is előírja, annak függvényében, hogy milyen az adott ingatlan komfortfokozata, állaga, építésének ideje, illetve, hogy hány éven belül volt felújítva.

Százmillió felett

A luxusadó a törvény és a települések rendeletei szerint meghatározott értékekre alapuló ingatlanadó, amely a 100 millió forint feletti ingatlanokra vonatkozik. Az adó mértéke a lakóingatlan értékének 100 millió forint feletti része után 0,5 százalék. Az adót az adóhatóság határozattal állapítja meg az adózó bevallása alapján. Bevallást első ízben 2006. április 30-ig kell benyújtani.

Évi egymilliárd forint

A törvény előkészítése során ? konkrét adatok hiányában ? a luxusadó hatálya alá kerülő ingatlanok száma országosan mintegy 11 ezerre tehető. Ebből tízezer lakás és ezer üdülőépület, amelyek átlagos értéke körülbelül 120 milliárd forint. Ennek megfelelően éves szinten mintegy 1 milliárd forint adóbevétellel számol a Pénzügyminisztérium.

Hogy ebből az összegből mekkora rész esik Budapestre, azt ugyancsak nem lehet tudni, mivel erre vonatkozó egységes adathalmaz a fővárosban sincs. Csak azt lehet pontosan tudni, hogy a fővárosban mintegy 960 ezer lakás, lakóépület található, az üdülők száma nem ismert. A most elfogadott rendelet előkészítésében többek között az illetékhivatal vagyonátruházási szerződéseinek adatait, a GKI szakvéleményét és a kerületi jegyzők tapasztalatait vették alapul.

Az előkészítő munka és a közgyűlés vitája során ugyanakkor ellenzéki képviselők kifogásolták az értékövezetek helytállóságát. Úgy vélték, az anyag nem következetes, például a nagy forgalmú utak melletti ingatlanokat túlértékeli, miközben a környéken lévő csendesebb mellékutcák épületeit kisebbre értékeli. Elhangzott az is, hogy a körzetek túl elnagyoltak, hogy a tömegközlekedés jelenléte néha hátrányt, néha meg előnyt jelentett. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) véleménye szerint pedig a luxusadótörvény egyenesen alkotmányellenes, és ezért ? mint az a Magyar Hírlap keddi számában olvasható ? arra kérte a fővárosi testületet, hogy küldje a törvényt az Alkotmánybíróság elé.