A napelem előnyei: Miért érdemes a megújuló energiát választani?

A napelemek elterjedése szinte megállíthatatlannak tűnik, a megújuló energia térnyerése tudatos EU politika eredménye. A napelem előnyei egyértelműek, érdemes megújuló energiát használnod.

Mára a szél és napenergia adja az EU energia fogyasztásának 22 százalékát, megelőzve ezzel már a szenet is. Magyarországon az évi 2000 órás napsütést kihasználva eléggé indokolt a használatuk, de Németországban is nagyarányban alkalmaznak napelemeket, pedig a napsütéses órák száma alacsonyabb, mint nálunk.

Minek köszönhető ez a gyors átalakulás, fejlődés az energetika terén? Az stnapelem.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod!

És a folyamat egyre gyorsabb ütemű, akár az áramfogyasztás 35 százaléka is megújuló lehet az EU-ban 2030-ra. De térjünk vissza a földre, pontosabban a családi házak tetőszerkezetére. Miért éri meg neked a napenergiát választanod?

A napelem előnyei

A napelem rendszereknek számos előnye van, akár egy regényt is írhatnánk róla, de most csak röviden a legfontosabbak.

A Nap fényenergiája ingyenes, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre és kimeríthetetlen energiaforrás. További hatalmas előny, hogy egyszeri beruházást igényel és mivel a napelemnek nincsenek mozgó, forgó alkatrészei, amelyek elkophatnak, meghibásodhatnak, így minimális a karbantartási és javítási igénye.

A szórt fényt (borús idő) is jól hasznosítják a napelemek, a háztetőn is elhelyezhetőek, így nem igényelnek más hasznos területet. A nyári időszakban gátolja a napelem a tetőtér felmelegedését, ami az épület hűtésében is nagy segítség.

Moduláris a rendszer felépítése, ezért teljesen a helyi, egyéni lehetőségekhez alkalmazkodva egyszerűen és szinte bárhová beépíthető. Szerelhető az épület építésekor vagy akár utólag is, nem terheli a környezetet, mivel zaj-, és káros anyag kibocsátása nincs. Csökkenti az ökológiai lábnyomot, hiszen olcsóbban és környezetkímélő módon termeli az áramot.

Akár generációkon keresztül is üzemeltethető, passzív jövedelmet termel, hiszen egy egyszeri befektetésnek köszönhetően folyamatos megtakarítást tesz lehetővé. Fontos lehet a jövőben az is, hogy a saját energia termelésnek köszönhetően biztonságot ad.

A mostoha és szélsőséges időjárást egész jól tűri a napelem, a magas hőfoknak és a jégesőnek is jól ellenáll.

Az EU 27 tagállamának 22 000 km2 összes alapterületű épületeinek 40 százaléka alkalmas napelem telepítésére, és csak az épületeken 1500 GWp napelem lenne telepíthető ilyen módon, tehát a lehetőségek szinte korlátlanok.

Azokban az országokban, ahol támogatják a napenergia gyors elterjedését, több ezer munkahely jött létre ennek az új iparágnak és szolgáltatásnak köszönhetően.

Miért éri meg a napelemes rendszer telepítése?

Ma mindent pénzben mérünk, így állandó a vita, hogy megéri-e és hány év alatt térül meg egy ilyen beruházás. Pedig sokak számára ez a kérdés ma már nem így hangzik, hanem sokkal inkább a saját energia biztonságos megteremtése a fontosabb cél. De valóban nehéz egyértelmű választ adni, hiszen nagyon egyedi körülmények között működő rendszereket láthatunk nagyon eltérő egyéni igények és felhasználási szokások mellett.

A napelemek és a kapcsolódó eszközök (nem csak az inverterre és a szabályozási eszközökre gondolok, de akár a felhasználási eszközökre is: fűtés-hűtés, e-car, háztartási eszközök) fejlődése olyan gyors, hogy a megtérülés és a hatékonyság jelentős mértékben javult az elmúlt években.

Az is említésre méltó, hogy a napelemek növelik az ingatlan értékét. Jelenleg a napelemes rendszerek kiépítésére államilag támogatott pályázati rendszer érhető el, azonban elképzelhető, hogy ez vagy nem lesz mindig vagy a feltételei válhatnak kedvezőtlenebbé. (Ahogy terjed a napelem használata, várható a támogatás visszafogása – ez általában így működik az állami támogatások esetében…)

Nem csak az áramszámla kiváltására vagy csökkentésére használhatjuk a napelemes rendszerrel nyert áramot, hanem akár fűtésre is, továbbá az elektromos autó töltését is megoldhatjuk így. Az autóban lévő akkumulátort használhatjuk a termelt energia tárolására, a benzin kiváltására – csak megfogalmazás kérdése, hogy kinek melyik tetszik jobban.