Mi történik a piacon? Üresen maradnak a logisztikai/ipari ingatlanok?!

Egészen megdöbbentő az, ami a BRF legutóbbi negyedéves jelentéséből kirajzolódni látszik a logisztikai/ipari ingatlanok piacán. Az elmúlt éveket meghatározó trendtől eltérően ugyanis ugrásszerű nőtt az üresedési ráta. Nem lehet most könnyű helyzetben az, aki logisztikai/ipari ingatlant adna bérbe.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) közzétette 2023 második negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci jelentését, melyből kiderül, hogy a második negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.814.000 nm-t tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3.306.740 nm, míg a regionális hazai állomány 1.507.260 nm. A spekulatív állomány 2023 második negyedévében hat épülettel, összesen 65.580 nm-rel bővült a fővárosban, míg a regionális piacokon egy új átadást rögzítettek.

Ugyanakkor a teljes bérlői kereslet is növekedett, ami a fővárosban és környékén 124.770 nm-t tett ki a második negyedévben. Ez 10%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A szerződés hosszabbítások nélküli nettó kereslet 80.390 nm volt, ami az előző év azonos időszakához képest 22%-os emelkedést mutat. Az előbérletek aránya elérte a teljes kereslet 41%-át a második negyedévben. Az előbérleti szerződéseket a szerződés megújítások követték 36%-kal, majd az új szerződések 21%-kal. A bővülések a teljes kereslet 2%-át tették ki.

A Budapest és környéki piacon összesen 21 bérleti szerződést rögzítettek, 5.940 nm átlagos tranzakciómérettel 2023 második negyedévében. A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, a tranzakciók közül három mérete haladta meg a 10.000 nm-t. A városi-logisztikai állomány esetében hét megállapodást regisztráltak, amelyek átlagos mérete 2.320 nm-t tett ki. A nettó abszorpció a fővárosban és környékén 2023 második negyedévében -27.470 nm volt.

A kereslet növekedése ellenére hatalmasat ugrott az üresedési ráta. 2023 második negyedévének végén Budapesten 8,6%-on állt, ami 270 bázisponttal magasabb az előző negyedévben mért adatnál, és 220 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A negyedév végén összesen 283.740 nm ipari-logisztikai terület állt üresen, míg a regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 104.140 nm üres területet rögzítettek, ami 6,9%-os kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 8.1%.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy az üresedési ráta növekedésével a logisztikai/ipari ingatlanok bérbeadása is egyre nehezebb lesz. Körültekintően kell tehát kiválasztania a megfelelő hirdetőoldalt annak, aki most szeretne raktárat, logisztikai ingatlant, telephelyet bérbe adni.

A megújult raktar.info erre kiváló megoldást nyújt. A raktar.info-n rendkívül egyszerű a hirdetés feladás és a raktárt, logisztikai-, ipari ingatlant is könnyen megtalálhatják a bérlők.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is a megújult raktar.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

Továbbá: a raktar.info látogatói egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!