Hirtelen rengeteg raktár szabadult rá a piacra!

2023 első negyedévében öt épülettel, összesen 111.300 nm-rel bővült a spekulatív ipari/logisztikai állomány a fővárosi agglomerációban olvashatjuk a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) jelentéséből.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) nemrég tette közzé 2023 első negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci összegzését. Ebből megtudhatjuk, hogy a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.729.935 nm-t tett ki az első negyedév végén. Ebből a fővárosi agglomerációban 3.241.150 nm, míg vidéken 1.488.785 nm található.

Az aktuális állomány mérete a BRF által végzett éves épület-méret felülvizsgálat során 5.815 nm-rel változott, ezen felül három, korábban nem nyilvántartott épület került a BRF által vizsgált spekulatív állományba. Így 2023 első negyedévében a fővárosi agglomerációban öt épülettel, összesen 111.330 nm-rel bővült a spekulatív állomány, a regionális piacokon pedig négy új átadást rögzítettek, összesen 45.835 nm-rel.

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

Az állomány bővülésének hatására hirtelen megugrott az üresedési ráta. A fővárosi agglomeráció esetében ez 5,9%-ot jelent, ami 210 bázisponttal magasabb az előző negyedévben regisztrált adatnál, és az egy évvel korábban mért értéket is meghaladja 170 bázisponttal. A negyedév végén így összesen 190.680 nm ipari-logisztikai terület állt üresen. A regionális hazai spekulatív ingatlan állományban pedig 94.825 nm üres területet rögzítettek, ami 6,4%-os kihasználatlanságnak felel meg. Miközben az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 6%.

Az üresedés növekedéséhez hozzájárult a teljes bérlői kereslet csökkenése is, ami a fővárosi agglomerációban 107.025 nm-t tett ki. Ez 15%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. Igen jelentős volt a szerződés hosszabbítások nélküli nettó kereslet csökkenése is. Ez 58.000 nm-t tett ki az első negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 43%-os csökkenést jelent.

Ugyanakkor kevés új szerződés született. A teljes kereslet legnagyobb részét, 45%-át a szerződések megújítások tették ki, ezt követték a bővülések 22%-kal. Az előbérleti szerződések a teljes kereslet 17%-át tették ki, míg az új szerződések mindössze a 16%-át.

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon! Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot! https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget: https://www.raktar.info/