Jól fut a Duna House szekere

 

 A tavaly tőzsdére lépett Duna House Holding az idei második negyedéves jelentésében kiemelkedő eredményekről számolt be. Nemcsak a hazai és lengyel ingatlan- és hitelközvetítésben javult a vállalatcsoport, de immár magáénak tudhatja a legeredményesebb nyilvánosan elérhető hazai ingatlanalapot is.

Az Otthontérképen kínált ingatlanok révén is ismert Duna House Cégcsoport erős pénzügyi eredményekkel zárta 2017. második negyedévét, miután a háromhavi működési eredmény (EBIT) 253 millió Forintot, az adózott eredmény (PAT) 288 millió Forintot tett ki.  Mindezek tükrében a Duna House Holding vezetősége megemeli a 2017. március 5-én közzétett, év egészére vonatkozó (ingatlanfejlesztési tevékenység nélkül számított) 750-1.000 millió Ft-os adózott eredmény-előrejelzését 850-1.000 millió Ft-ra. Ez az eredmény az első félév végére mar elérte az 535 millió forintot.

A lengyelországi tevékenység 2017. második negyedévére elérte a fordulópontot, és a tavaly megvásárolt Metrohouse hálózat most előszőr nyereségessé vált. Összességében elmondható, hogy a Cégcsoport magyar es lengyel „core” eredményessége EBIT szinten 57 millió forinttal javult 2016. második negyedévéhez képest.

Ezen belül a legkiugróbb a hitelközvetítés eredménye, ahol az előző év második negyedévének 82 millió forintos eredményét sikerült mintegy 90%-kal megnövelni és ezáltal 155 millió forintos működési eredményt elérni. A növekedés mindenekelőtt a Magyarországon és Lengyelországban közvetített hitel- (valamint ezen felül Magyarországon a lakástakarékpénztári) volumen növekedésének, továbbá a lengyelországi Metrofinance működési hatékonyságának javulására vezethető vissza.

A Cégcsoport 2016-ban alapította meg alapkezelőjét, amely jegyzi az első nyilvános, nyíltvégű lakóingatlan alapot. Jelenleg az Impact Lakóingatlan Befektetési Alap 1 éves hozama nettó 9,2%, amely az összes nyilvánosan jegyezhető magyarországi ingatlanalapot tekintve a legmagasabb éves hozam. Az Impact Lakóingatlan Befektetési Alap (ILBA) nettó eszközértéke 2017. június 30-ára 1,6 milliárd forintra, a jelentés időpontjára pedig 1,83 milliárd forintra nőtt. A kiemelkedő teljesítmény eredményeképpen a vezetőség bízik abban, hogy az ILBA nettó eszközértéke a következő időszakban még tovább nőhet.

A Duna House közben több mint 400 új lakás építésébe is belekezdett, négy helyszínen Budapesten. Az ingatlanfejlesztéseket súlytó áremelkedéseket jól kezeli a MyCity Cégcsoport. Mindezt az értékesítési árak emelésével az összes folyamatban lévő projekt esetében jelentős mértékben tudta ellensúlyozni. A leghamarabb átadásra kerülő projekt, a Reviczky Liget esetében továbbra is tarthatónak tűnik az építési munkálatok negyedik negyedévben történő befejezése.

—-