Hasít az építőipar, de feszítő a munkaerőhiány

Áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az Otthontérkép szerint projektek sorát veszélyezteti, hogy nincs elegendő szakmunkás.

A márciusi 33,3 százalékos kiugró teljesítményt leszámítva az áprilisi adat is három éves rekordnak számít. Az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, az egy hónappal korábbi 3,4 százalékos növekedés után. Az év első négy hónapjában az építőipar teljesítménye 23,9 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét. Az épületek építése áprilisban 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében az alacsony bázis mellett az út- és vasútépítési munkák következtében nőtt a termelés.

Az áprilisban megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye. Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumene április végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – adta hírül a KSH.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a teljes fordulatszámon pörgő nagyobb kivitelezők továbbra is stabilan nézhetnek a következő egy-két év elé, mert a lakásépítés mellett a mezőgazdasági épületek és az ipari csarnokok építése iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Az építőipari ágazat mostani növekedését főleg az uniós, valamint az állami források segítik, de a lakásberuházásoknál a vállalkozói építkezés volumene is folyamatosan emelkedik. Továbbra is feszítő gond azonban, hogy az építőipari vállalkozások derékhadánál felgyorsult a fluktuáció, a szakmunkások elvándorlását a magasabb bérekkel sem tudják fékezni – figyelmeztetett a szakértő.