hirdetés

Felvirradt a tetőfelújítók kora Magyarországon

Elöregedőben vannak a hazai épületek tetőszerkezetei. Döntően a lakóházaknál időszerű ezeknek a mielőbbi cseréje, de a nyolcvanas években épült iskolák, óvodák, illetve más intézmények többségénél sem tanácsos túl sokáig halogatni a felújítási munkákat. A tetőket és csarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint ez számszerűsítve azt jelentheti, hogy optimális esetben pár éven belül legalább másfél-kétmillió épületen kellene tetőrekonstrukciót végrehajtani Magyarországon.

A hazai építőipar további növekedésére lehet számítani ebben az évben. A KSH adatai szerint már 2016-ban biztató folyamatok indultak be ebben a szektorban, és többek között egy harmaddal több új lakást adtak át tavaly, mint az azt megelőző évben. Ezzel párhuzamosan a felújítások is erőre kaptak. A magyarok több mint 60 százaléka elégedetlen a lakhatási körülményeivel egy idén márciusban kiadott felmérés szerint, és lehetőség szerint állami támogatás igénybevételével hőszigetelési, energetikai korszerűsítéseket szeretnének megvalósítani. Ezek a munkálatok pedig várhatóan érintik a tetőszerkezetek és tetőfedések rekonstrukcióját is, ami azért is ad bizakodásra okot, mert a Swedsteel-Metecno szakembereinek az a tapasztalata, hogy nálunk legtöbbször csak akkor fognak bele az emberek a tetőcserébe, amikor az már elkerülhetetlen.

Ennek oka főként abban keresendő, hogy a többség egyszeri, életre szóló beruházásként tekint a ház megépítése, megvásárlása után a tetővel már nem, vagy csak legvégső esetben akarnak foglalkozni. Emiatt a kötelező rendszeres karbantartás is esetleges, vagy egyáltalán nem történik meg. A kisebb problémákat sem mindig hárítják el, pedig az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények napjainkban már komoly környezeti hatásokat, terheléseket jelentenek, illetve sok esetben sérüléseket is okozhatnak a tetőn.  Amikor az emberek már a plafon vizesedését, rosszabb esetben a falak felázását, vagy akár a ház megsüllyedését észlelik, akkor rendszerint már nem elegendő a gyorssegély, helyette komoly és komplett felújításra van szükség.

„A szükséges rekonstrukció elvégzésének halogatása elsősorban pénzkérdés idehaza. Ugyanakkor nem csupán az anyagiakon múlik a munkálatok megkezdése. A megfelelő kivitelező megtalálása szintén kulcskérdés, főleg, hogy megbízható és hozzáértő szakembert nehéz találni – állapítja meg Kotormán István, Swedsteel-Metecno műszaki és fejlesztési vezetője. Hozzátette, hogy az emberek hagyatkoznak az ismerősök ajánlásaira, ha például tetőfedőt keresnek. Ugyanakkor egyre jellemzőbb az is, hogy a gyártók kivitelezői, partnerei közül választanak szakembert, akik a saját szakképzettségük mellett megfelelő rendszer- és termékismeret birtokában végzik el a megbízásukat.

A felújítások esetében a lakók leginkább gyorsan, és a lehető legkisebb anyagi áldozatvállalás mellett szeretnének túl lenni a munkálatokon. Ez magával hozza azt, hogy a tető műszaki és minőségi jellemzőire (pl. anyagára, önsúlyára) vonatkozó szempontok hátrébb sorolódnak a kivitelezési ajánlat kiválasztásakor. Az új építésű házak esetében legtöbbször az esztétika kerül az első helyre, és csak ezt követi az ár, garancia kérdése. Az új házba költözők gyakran abban is eltérnek a felújítóktól, hogy céltudatosabban állnak a feladathoz, és jobban bekapcsolódnak a kivitelezés felügyeletébe, hogy minél részletesebb információik legyenek a szükséges döntések meghozatalakor. Ugyanakkor egybehangzó vélemények szerint a nagy többség így is, úgy is azt érzi, hogy bármennyire próbálja kontrollálni a folyamatokat, mindenképpen ki van szolgáltatva a mestereknek, akikkel dolgoztatnak.

A Swedsteel-Metecno várakozásai szerint a tetőfelújítások és építések növekedésére lehet számítani az elkövetkező években. Az épületrekonstrukciók kapcsán az alacsony önsúlyú cserepeslemezek iránti kereslet bővülését várja a Magyarországon is saját gyárral rendelkező vállalat. Az új épületeknél pedig inkább a korcolt síklemez látszik a hagyományos cserepek mellett a másik legkedveltebb tetőfedési megoldásnak, miután a különleges megjelenése mellett ezt olyan alacsony hajlásszög esetében is lehet használni, ahová a pikkelyes, kiselemes cserépfedést műszaki korlátok miatt már nem.

A Swedsteel mérnökei még arra hívják fel a figyelmet, hogy a tetőépítések során gyakran elmarad a megfelelő ereszcsatorna betervezése és felszerelése, pedig a jó minőségű csatorna is nagymértékben hozzájárul a ház védelméhez a beázástól, a falak és alapzat nedvesedésétől, illetve ezzel együtt a penészesedéstől. Jól működő ereszcsatorna nélkül nem lehet teljes körű sem egy régi, sem egy új épület tetőrendszere.