Repülőtér fejlesztések Győrben, Székesfehérváron

A helyi ingatlanpiacokra, főként az üzleti ingatlanok piacára lehet hatással, hogy kormányhatároztat született két fontos repülőtér fejlesztés előkészítéséről, a győri és a székesfehérvári reptér fejlesztéséről.

A Magyar Közlönyben frissen megjelent információk szerint a kormány az székesfehérvári Alba Airport Repülőtér sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér fejlesztése érdekében támogatja a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését és 750 millió forintot bocsát rendelkezésre. Emellett a Győr-Pér Repülőtér felújításával és fejlesztésével is egyetért.

A kormány az Alba Airport Repülőtér sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér fejlesztése érdekében támogatja a fejlesztést előkészítő részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, valamint egyetért a repülőteret érintő további beruházási elemek megvalósításának szükségességével – írja a portfolio.hu.

Valamint felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a projekt felelőseként adjon ki támogatói okiratot Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata mint kedvezményezett részére.

Tavasszal derült ki, hogy nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztené a Székesfehérvár ellett található börgöndi repteret a kormány. A dolog előnye a helyszín, hiszen, a reptér körülbelül félúton van Budapest és a Balaton – a két legnépszerűbb turisztikai célpont – között. Székesfehérvárig kiépült a megújult vasút, így gyors az eljutás a fővárosba és a tóhoz. Emellett a cégek számára olcsóbb díjak lehetnek Ferihegyhez képest, és logisztikai bázis is kialakítható.

A kormány emellett egyetért a Győr-Pér Repülőtér felújításával és fejlesztésével is, melynek kapcsán felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a fejlesztés megvalósítását előkészítő munka befejeztével és a fejlesztéssel összefüggésben lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárás eredménye alapján készítsen előterjesztést a kormány részére a fejlesztés megvalósításáról. A finanszírozás a következő EU-s ciklusban várható. (Ezzel egyidőben visszavonták a korábbi, Győr-Pér repülőtér fejlesztéséről szóló 1153/2017. (III. 20.) kormányhatározatot.)