Közel 19 milliárdból újul meg a Citadella

2020. nyarán jelentették be: évtizedes várakozás után végre után megújulhat a Citadella erőd és környezete. A 24.hu rálelt, hogy a kiírt keretszerződés győztesei a ZÁÉV Zrt. és a Market Zrt.

Kiemelt kormányzati beruházás keretében “a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeumot és közparkot” alakítanak ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja során.

A fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál. Az állapotfelmérési, régészeti és tervezési munkák után pedig elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója.

A felújításra kiírt közbeszerzést a Market Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. közösen nyerte el nettó 14,881 milliárd, azaz bruttó 18,9 milliárd forintért. A négy évre szóló megbízás a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-től érkezik, a részvételi kiírás alapján a teljes felújítás során a nyerteseknek foglalkozniuk kell:

    • a 4280 négyzetméteres épület megújításával, melyből kiállítótér 1497 négyzetméter,
    • a kerttel, aminél 13 700 négyzetméter burkolt felület és 13 400 zöldfelület,
    • meg kell újítani a 3000 négyzetméteres várfalat,
    • medence (és vízgépészet) építését is vállalni kell 200 négyzetméteren,
    • és részleges bontásokat is végeznek majd.

Végül a terület megújításának második ütemében, várhatóan 2023-ig valósul meg a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítás.

De nemcsak az erőd épülete és környezete fog átalakulni, a Gellért-hegyi városi park átfogó közterületi megújítása és szabadidős pihenőparkként történő fejlesztésének részeként valósulna meg a Gellért-hegyi sikló is.

Ahogy arról már korábban írtunk, a projekt előkészítésének határideje pedig idén szeptember végén jár le. A beruházás költsége 1,5 milliárd forint lesz várhatóan, a szerkezetet pedig úgy alakítanák ki, hogy óránként akár 900 embert is szállítani tudjon.