Környezetbarát és magán-befektetésnek is jó. Mi az?

Eláruljuk: a környezetbarát napelem. Nézzük, hogyan számoljunk, hogyan gondolkozzunk.

Senkinek nem vonzó egy hőerőmű kéményein kiömlő füst látványa. Mind örülünk, hogy a koronavírusnak van egy pozitív hozadéka: világszerte jelentősen csökken a légszennyezés. Új-Delhiből például évtizedek után először lehet újra látni a Himalája vonulatait. Lenyűgöző!

A légszennyezés csökkentésért Te is tehetsz azzal, hogy zöld energiát használsz.

A világ légszennyezésének csökkentésén túl a tetőre történő napelem telepítésnek vannak azonban további előnyei, nézzük ezeket:

1, Pénzügyileg kifizetődő

Szakemberek szerint – és ezt tapasztalati tények is alátámasztják – a napelem telepítése 12-14 év alatt térül meg, a megtérülés után pedig 5-7%-os hozammal termeli a pénzt.

A gyártók általában 20-25 év teljesítmény garanciát adnak a termékeikre, de egy jó minőségű napelem rendszer megfelelő karbantartás mellett akár 35-40 éven át termelheti az áramot. Az inverter – amely a napelem által létrehozott egyenáramot a háztartásban hazsnált váltóárammá alakítja – rövidebb életciklussal rendelkezik, körülbelül 10-15 évente szükséges cserélni.

Hogyan megy az elszámolás?

A napelemmel megtermelt elektromos energia a hálózati szolgáltató rendszerébe lesz betáplálva. Amikor megkapod a havi villanyszámládat, a fogyasztásból a rendszerbe visszatáplált energia mennyiséget levonják. Ha többet termeltél, mint amyennyit fogyasztottál, még jövedelmed is fog származni a dologból. Ez persze nagyon örömteli, de arra figyelj, hogy ha tényleg jövedelmed keletkezik, azt majd le is kell adóznod! Ez a szcenárió azonban (sajnos) ritkán valósul meg. Egy átlagos napelemet telepítő háztartás nettó áram vásárló lesz, tehát nem nyereséggel, hanem alacsonyabb költségekkel számolhat.

2, a napelem javítja az ingatlanod energetikai besorolását

Javulni fog az ingatlanod energetikai besorolása. Az energetikai tanúsítvány kiállítása során a megtermelt megújuló energiát (kapacitás kalkuláció alapján) levonják az ingatlan hőfogyasztásából. Ezzel energetikai besorolástól és napelem kapacitástól függően több szintet is javulhat az ingatlanod besorolása. Az ingatlan adásvételnél kötelező energetikai tanúsítvány pedig befolyásolhatja akár az eladási sikerességét is.

3, a napelem akár kamatmentes hitelből is finanszírozható

Ha szívesen belevágnál egy napelem-rendszer kialakításába, de nincs elég tőkéd, érdemes körülnézni az MFB lakossági energiahatékonysági hitelprogram aktuális pályázatai között. Az MFB konstrukciója pénzügyileg igen kedvező, de van egy hátránya is: az igénylés jelentős papírmunkával jár.

Mekkora a függetlenség?

Mielőtt napelem telepítés miatt hívod az első napelem szolgáltató céget, egy tévhitet feltétlen el kell oszlatnunk:

Bármekkora napelem kapacitást építesz is be, nem leszel független a helyi áramszolgáltatótól. Az általad megtermelt áramot nem a Te háztartásod fogja felhasználni, hanem vissza lesz táplálva a hálózatba. Ez azt jelenti, hogy ha a hálózatból nem kapsz áramot, nem fogod tudni a “saját megtermelt áramodat” használni. Sőt. Amikor áramszünet van, a napelemed visszatáplálást egy biztosíték lekapcsolja, így még visszatáplálni sem tudsz, ami számodra kiesett termelést fog jelenteni. Szerencse, hogy a hosszabb áramszünetek igen ritkák Magyarországon.

Befektetésként megéri tehát a napelem?

Hogy befektetésként mennyire állja meg a helyét a napelem, azt hosszan lehet számolgatni. A mai alacsony kamatkörnyezetben sokak szerint megéri, ezért is döntenek egyre többen a napelem mellett. Egy azonban biztos: mivel a kamatok felfelé és lefelé is változhatnak a jövőben, azt lehet mondani, hogy egy napelemes befektetés biztonságot nyújt. Bárhogy alakul a kamatkörnyezet, a napelem előre kiszámítható pozitív hozamot fog generálni. A mai bizonytalan gazdasági környezetben, amikor több állampapír befektetésnek konkrétan negatív a hozama, ez nem egy kis dolog.