Gyártócsarnok építése 30 nap alatt?

Egy ipari ingatlan építése nem kis kihívás. Sok tényező sarkallhatja a cégeket új ipari épület építésére. Általában az ilyen jellegű megrendelések vagy a terjeszkedés célját szolgálják, esetlegesen a régi telephely szűkössé válása teszi szükségessé. Megrendelői szempontból fontos, hogy egy viszonylag nagy alapterületű épület aránylag gyorsan elkészülhessen. Nézzük hogyan valósítható ez meg!
Szerkezetépítés hatékonyan
Jelenleg a legnépszerűbb építési forma ezen a területen a pillérvázas csarnoképületek kivitelezése. Nagyon fontos, hogy minél kevesebb helyszíni munkával szinte csak a szerelésre koncentrálva készüljenek ezek az épületek. A tartószerkezet jellemzően acél vagy előregyártott vasbeton kialakításúak.

A tervezés során szinte minden beépítendő elemről külön rajz készül mely alapján legyártják azokat és már ezeket a szerkezeteket szállítják a helyszínre. Hatalmas előny a főként helyszíni munkavégzéssel szemben, hogy nem szükséges megvárnunk az anyagok kötési idejét. Nyilván az alapozást csak monolit rendszerrel tudjuk elvégezni, de szinte csak ebben a munkafolyamatban befolyásol minket a kötési idő.
Ha az épületünk tartószerkezeti elemei a helyére kerültek a következő lépésben azok felöltöztetése következik.


Több gyártó remek szendvicspaneljei közül válogathatunk már a piacon, így a csarnok kinézete már jóval kifinomultabb mint az előző évszázadban. Emellett az így felkerülő szerkezeteknek remek szigetelő képességük is van, mely sokkal kedvezőbb energiafelhasználást tesz lehetővé. Szendvicspanelek használatával rövid határidővel megoldható a falak építése és a tető fedése is. Ezek után a padló kialakítása, valamint a gépészeti munkálatok maradnak hátra.

 

Padló ipari célokra
Most pedig néhány gondolat a leginkább alkalmazott padlószerkezetről ezen a területen, mely nem más, mint az ipari padló. Jellemzően elég egyszerű rétegkialakítás jellemzi ezt a szerkezetet. A szerkezet aljára megfelelő minőségben és vastagságban egy kavicsréteg kerül, melyet egy vízzáró rétegként szolgáló speciális fólia takar le. Ezután kerül kialakításra a szálerősített statikailag méretezett, jellemzően 15-25 cm vastag betonpadló. Itt fontos figyelembe vennünk a tervezés során a csarnok felhasználási jellegét.

Tudnunk kell, hogy mire tervezzük az épületet. Főként gyalogos forgalomra vagy esetleg járműforgalomra is fel kell készítenünk a szerkezetet? Mikor a szálerősített beton elterítésre és tömörítésre került a következő lépésben a felület simítása, kéregerősítése és párazárása következik. Rengeteg adalékanyag létezik a piacon így a beton színét, illetve szilárdságát aránylag jól tudjuk befolyásolni. A kötést követően dilatációs réseket kell vágni a betonba, hogy a hőtágulás a későbbiekben ne tegye tönkre. A közel állandó hőmérsékleten üzemelő csarnokokban ez a folyamat nem feltétlenül szükséges.

Sok területen azonban nem elegendő a sima betonszerkezet. Ha a csarnokot gyártócsarnokként használják, a pormentesség egy fontos feltétel lehet a telepített gyártási technológia akadálytalan működéséhez. Ebben az esetben a tökéletes megoldást a műgyanta padló jelenti, amivel egybefüggő, pormentes, könnyen takarítható vízzáró felületet eredményez. Az ipari műgyanta padló lehet saválló, lúgálló, antisztatikus, vagy csúszásmentes kialakítású is, így szinte bármilyen gyártási folyamathoz megfelelő megoldást nyújt. Jellemzően anyagukat tekintve epoxi, illetve poliuretán műgyanta padlóról beszélünk.
Fontos a csarnok megfelelő megközelítéséről is gondoskodni. A csarnokot kiszolgáló utak alapozása és aszfaltozása időigényes feladat, ezért érdemes a csarnoképítéssel párhuzamosan végezni.

Gépészeti kialakítás
A gépészeti kialakítás időigényessége nagyon széles skálán mozog. Egy-egy kevésbé érzékeny anyagok tárolására szolgáló raktár esetében a gépészet egész egyszerű is lehet, ugyanakkor egy tisztateret igénylő, szinte steril gyártási folyamat esetében a gépészet kialakítása rendkívül összetett és hosszadalmas folyamat is lehet.

Gyártócsarnok akár egy hónap alatt?
Hogy egy csarnok milyen gyorsan épül fel, az sok egyéb tényezőn kívül nagy mértékben függ a kivitelező szervezési képességeitől és a rendelkezésére álló kapacitásoktól. Ha a kivitelező rátermett és az építési folyamatban nem lép fel különösebb fennakadás, egy 500 nm-es gyártócsarnok akár egy hónap alatt üzemkész szinten felépülhet.