Energiafogyasztásunk 16 %-át spórolnánk meg épületink korszerűsítésével

Teljes energiafogyasztásunk 16 százalékát takaríthatnánk meg Magyarországon, ha az összes meglévő, elavult energiafelhasználású lakó- és középületet korszerűsítenénk – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmányban. Nálunk az új épleteknél a közel nullás energiaigény megléte (a használatbavételi engedélyhez) a tervezettnél fél évvel később, 2021. július 1-étől lesz csak érvényben.

Magyarországon az épületek számítanak a legnagyobb energiafogyasztónak, a primer felhasználás 40 százalékát teszik ki, amiből az is következik, hogy az energiahatékonysági célkitűzések elérésén a korszerűtlen ingatlanállomány megújítása is nagyot tudna dobni, sőt lényegében az egyik alappillére – írja a portfolio.hu.

Bár egyáltalán nem tűnik reálisnak, hogy 10 év alatt minden magán- és közintézmény megújuljon, jól szemléltetik a számok, hogy mekkora hatása van egy korszerű ingatlanállománynak a klímastratégiai célokra. Ezen belül, a családi házak különösen kulcsfontosságúak a dekarbonizáció szempontjából, az 1990 előtt épített ilyen ingatlanokat emiatt prioritásként kell kezelni a korszerűsítések során.

A friss EBRD tanulmány lényegi megállapítása: a magyarországi épületek (középületek, lakóépületek együtt) mintegy 70-90 százalékban felújításra szorulnak! Igaz különböző mértékben.

Éppen ezért, az új ingatlanoknak már szigorúbb energetikai követelményeknek kell megfelelni, ami azt is jelenti, hogy az új épületek kizárólag BB, vagy annál jobb energetikai tanúsítvánnyal kaphatnak lakhatási engedélyt, ez ugyanakkor nem vonatkozik a nyaralóingatlanokra.

Az eredetileg 2021. január 1-től életbe lépő “közel nulla energiaigényű” jelző azonban még várat magára, az új dátum 2021. július 1-re tolódott. Vagyis az év közepétől lesz kötelező, hogy a házak éves energiafelhasználása 25%-a megújuló energiaforrásból – nem feltétlenül napelemből – származzon.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210109/csak-felujitott-hazakkal-es-lakasokkal-erheti-el-magyarorszag-a-kituzott-celokat-463922