Beindult a termelés az ország legnagyobb építőelem előregyártó üzemében

Itt a magyar építőelem gyár, így az építkezők csökkenő kivitelezési költségekkel és rövidülő építési idővel számolhatnak. A száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct vállalatcsoporthoz tartozó Viastein Kft. meglévő térkőgyára mellett megindította a termelést a legmodernebb technológiával felszerelt betonelem előregyártó üzemében a biharkeresztesi Ipari Park területén. A 14 hektáros területen megépült 20.000 négyzetméteres üzemcsarnok hazánk legnagyobb előregyártó üzeme.

A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkennek az építőipari projektek költségei és az építési idő, vagyis sokkal hatékonyabbá válhat a kivitelezés. A most üzembehelyezett egység 20.000 négyzetméteres gyártócsarnokával hazánk legnagyobb építőelem-előregyártó üzeme. A beruházás 220 új munkahelyet teremt a térségben.

Az új üzem a legkorszerűbb megoldásokat biztosítja

A magyar tulajdonú Bayer Construct cégcsoport részeként a Viastein Kft. 2017 második felében kezdte meg a termelést biharkeresztesi térkőgyárában. A fejlesztések második üteme egy térkő-nemesítő üzem létrehozására irányult, mely 2018-ban készült el, a mai napon pedig lezárult a gyárkomplexum harmadik fejlesztési fázisa, melynek eredményeként a vállalat elindította a termelést betonelem előregyártó üzemében.

Az új gyár biztosítja, hogy az építőiparban a kapacitás, kivitelezési idő és minőség terén felmerülő kihívások a lehető legkorszerűbb megoldásokkal hatékonyan kezelhetők legyenek. Az előszerelt termékek gyártása is éppen ezt a célt szolgálja, segítségükkel csökkennek a kivitelezési költségek és az építési idő, vagyis sokkal hatékonyabbá válnak az egyes építőipari projektek.

Az ország legnagyobb előregyártó üzeme

A zöldmezős beruházás a Nemzeti Befektetési Ügynökség pályázatán elnyert támogatás keretében valósult meg. Az összesen 14 hektáros területen megépült 20.000 négyzetméteres üzemcsarnok hazánk legnagyobb előregyártó üzeme, amely évente 60.000 négyzetméternyi betoncsarnok alapanyag előállítását, 2.000 lakás, valamint 3-400 családi ház kivitelezését teszi lehetővé.

 

A beruházás, mely új fejezetet nyit az építőipari előregyártási technológiák területén Magyarországon, ipari létesítmények, irodaházak, lakóházak, fal-, födém-, lépcső- és egyéb tartószerkezeteinek előregyártását szolgálja. A prémium minőségű termékek között megtalálhatóak lesznek körüreges födémpadlók, kéregpanelek, hőszigetelt szendvicspanelek, lépcsők, pillérek és feszített gerendák.

Megújuló energiaforrásokat alkalmaztak a beruházás során

A vállalat már a kivitelezés során is számos innovatív technológiát alkalmazott, melyek közül kiemelkedik a 14 különböző géplánc üzemszerű összehangolása. A fejlesztéshez tartozik továbbá az üzem tetőszerkezetén megjelenő 1.700 négyzetméter tetőbevilágító panel, valamint a 36 hőelvezető kupola. Fontos szempont volt a beruházás során a megújuló energiaforrások alkalmazása, így napelemek kerültek a csarnoképület tetőszerkezetére. A projekt további különlegessége, hogy a betonelemgyár 14 különböző gyártási technológiát alkalmaz majd.

Kétszázhúsz új munkahely létesült a térségben

A beruházással a Viastein Kft. 220 új munkahelyet teremt a térségben, a Bayer Construct vállalatcsoport így már összesen több mint 1.500 család megélhetését biztosítja. A Csoport a magyar piacon tejesen egyedülálló módon a teljes vertikumot lefedve kínál építőipari, ingatlanfejlesztési és ingatlanszakmai szolgáltatásokat és termékeket. Széleskörű, minőségi szolgáltatásainak biztosításához pedig immáron a Viastein Kft. újonnan üzembehelyezett betonelem előregyártó üzeme is nagymértékben hozzájárul.

A korszerű gépekkel felszerelt és a legmodernebb technológiát alkalmazó üzem lehetőséget biztosít számunkra, hogy legújabb betonelem-gyárunkban is kiváló minőségű, felső kategóriás termékeket állítsunk elő” – emelte ki Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy üzemeinkben a világ legfejlettebb országaiban megismert magas szintű, jövőbe mutató technológiákat alkalmazunk. A gyár üzembehelyezésével továbbá még egy lépést tettünk stratégiai célunk felé, hogy az általunk kivitelezett épületekhez felhasznált alapanyagok minél nagyobb százaléka saját gyárainkból származzon, az új betonelem előregyártó üzem pedig jelentős mértékben segíti elő, hogy idén elérjük a 70 százalékos arányt”