Az MNB szerint élénkítik az idei lakáspiacot a kedvezmények

Idén a lakáspiacot már az új otthonteremtési kedvezmények élénkítő hatása határozhatja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Lakáspiaci jelentése szerint. Mint írják, 2021 első negyedévében jelentősen nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet, és a bankok is a hitelkereslet bővülését várják hat hónapra előretekintve.

A gazdaság újraindításával összhangban a munkanélküliségi ráta is várhatóan csökkenésnek indul, és a lakosság jövedelmi folyamatainak javulására lehet számítani, ami kedvező a lakáspiacot tekintve.

Az elmúlt évre visszatekintve a lakáspiac keresletét meghatározó tényezők tekintetében 2020 során a koronavírus-járvány gazdasági hatására mérséklődött a foglalkoztatottság és a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, ugyanakkor a munkaerőpiac ellenállónak bizonyult. 2020 első félévében a bankok még átmenetileg szigorítottak a hitelfeltételeken, az év második felében azonban enyhe lazítás és a lakáshitelek iránti kereslet bővülése volt megfigyelhető.

 

Lakásár / jövedelem mutató Magyarország régióközpontjaiban:

Az új lakáscélú hitelek volumene nem esett vissza 2019-hez képest, amihez az otthonteremtési és családtámogatási kedvezmények is hozzájárultak. A hitelből történő lakásvásárlások aránya még emelkedett is (44-ről 47 százalékra) az elmúlt évben. Az állami támogatások a lakásvásárlás elérhetőségét jelentősen javítják, legnagyobb mértékben a három gyermeket vállaló családok esetében.

Lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index vidéken és Budapesten új lakás és különböző számú gyermek vállalása esetén:

A jelentés megállapítja, hogy a járvány növelte a bizonytalanságot a háztartások körében, a lakáspiaci keresletnek azonban támaszt adhatnak az új otthonteremtési támogatások. Az érdemben megnövekedett munkanélküliségi várakozások és a visszafogottabb fogyasztói bizalom is tükrözi a bizonytalanabb gazdasági környezetet (4. ábra).

A kedvezőtlen munkaerőpiaci és jövedelmi folyamatok a lakáspiaci kereslet csökkenését vetítenék előre az idei évben, ugyanakkor az új otthonteremtési kedvezmények (kedvezményes 5 százalékos újlakás áfakulcs visszavezetése, áfa-visszaigénylés, lakásfelújítási támogatás, illetékkedvezmény) a kereslet jelentős élénkülését eredményezhetik a következő években. A gazdaság újraindítását követően a munkaerőpiaci folyamatok javulása szintén támogathatja a lakáspiaci keresletet. Az új otthonteremtési kedvezmények pozitív hatása már látszik is, 2021. elején jelentősen nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet.

További részletek:

https://www.igylakunk.hu/blog/mnb-kedvezo-lakaspiaci-folymatokra-szamithatunk