5%-os újlakás áfa: újra elindul a kínálat-bővülés

Ismét bővül az újlakás kínálat a kormány döntését követően, hiszen a Cordia egy több mint 500 otthonból álló csomagot jelentett be, ennyi új lakás építése indul el a korábbi tervekkel szemben.

A 2021-től ismét 5%-ra csökkenő áfa miatt jelentősen bővíti a főváros teljes újlakáspiaci kínálatát Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia.

A vállalat egy több mint 500 otthonból álló portfóliót visz tehát piacra november közepéig, arra válaszul, hogy a kormány az 5%-os újlakás-áfa újbóli alkalmazását jelentette be. A Cordia lépésének eredményeként a VIII. és a XIV. kerületben az eddiginél mintegy 60%-kal több új otthonból válogathatnak a vevők.

Három projekt keretében összesen több mint 500 lakással bővíti kínálatát a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia. Magyarország vezető lakásfejlesztőjének ezt a döntését az tette lehetővé, hogy a kormány elfogadta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztését, amelynek értelmében 2022 végéig ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.
Mivel nagy fejlesztőről van szó, így a Cordia lépése számottevően növeli az egyébként jelentősen lecsökkent fővárosi kínálatot. Budapesten az elmúlt év végi, közel 7200 ingatlanból álló újlakás-kínálat 2020 szeptember végére 5900 alá esett vissza, vagyis a Cordia csomagja ehhez képest közel 9%-os bővülést eredményez.

Ennél is jelentősebb a hatás a XIV. és a VIII. kerületben, ahol közel 60%-kal növelik a teljes kínálatot a Cordia most meghirdetett fejlesztései.

 


 

„A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség volt az 5%-os áfakulcs újbóli, teljes körű bevezetésére. Ezzel az 500-as csomaggal a Cordia jelentősen képes növelni a mindezidáig folyamatosan szűkülő fővárosi újlakáskínálatot, azaz – a kormányzati törekvéseknek megfelelően – hozzájárul az elérhetőbb otthonteremtéshez” – mondta Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke.

„Mindemellett továbbra is úgy látjuk, hogy a lakás- és gazdaságpolitikai célok eléréséhez szintén szükség van legalább a rozsdaövezeti fejlesztések korábban már bejelentett támogatására, illetve a rozsdaövezeti térképek kijelölésére, mert hosszú távon ezekkel a fejlesztésekkel lehetne megteremteni az egyensúlyt a piacon” – tette hozzá.

A bő félezer otthonból álló portfólió részben a IX. kerületben épülő Universo és a VIII. kerületi Corvin Sétányon található Grand Corvin 2. lakásaiból áll össze. E lakóházak építkezése előrehaladott állapotban van, így a vevők akár közeli átadású lakások széles választékából is válogathatnak. Az Universóban jelenleg 170 szabad lakás érhető el, ezek a tervek szerint 2021 második negyedévére készülhetnek el, míg a Grand Corvin 2. 224 lakása 2023 első negyedében lesz költözhető.
Szintén a mostani csomagba tartozik XIV. kerületi Thermal Zugló 4. ütemének 110 lakása – e fejlesztés elindítását az tette különösen aktuálissá, hogy a járványhelyzet, illetve az egészségügyi veszélyhelyzet idején bevezetett kijárási korlátozások nyomán erőteljes növekedés mutatkozott a zöldövezeti otthonok iránt.