Ilyenek lesznek a jövő otthonai!

Milyen lesz az életünk 10-20-30 év múlva? Milyen lakásokban élünk majd? Az ingatlanpiaci trendek és a technológia fejlődése egy kisebb lakásokban élő, könnyebben költözködő, teljesen az okos technológiára hagyatkozó generáció képét vetíti előre.

Kép forrása: vanguard-development.com

Kisebb lakások

Az ingatlanárak növekedése miatt egyre többen bérelnek lakást, ám ez a fiatalabb generációt már egyáltalán nem zavarja, hiszen ők sokkal mobilabbak a munkahelyválasztás, így a lakóhely választás terén is.

A fiatalok számára az urbanizáció már nemcsak a jobb munkahelyekről szól, hanem egyfajta életstílus is, így lehetetlen megállítani ezt a folyamatot. Ami egyre több nagyváros létrejöttét és ezzel párhuzamosan egyre több kis lakás megépítését eredményezi majd.

Gyönyörű, praktikus kislakás Angyalföldön

Még több képért kattintson a fotóra!

De nem a helyhiány lesz az egyetlen oka annak, hogy mindenki a kisebb lakásokat keresi. Az otthon többé nem státuszszimbólum, ezért nem a méret, hanem a praktikusság kerül előtérbe, így a jövő otthonainál szempont a könnyebb karbantarthatóság is. Azok a fiatalok pedig, akik a családalapítás miatt mégis megállapodnának, a magas árak miatt szintén a kisebb lakásokat keresik majd.

Városok a városban

Egyre fontosabb lesz, hogy minden könnyen elérhető legyen, ezért olyan lakóparkok épülnek majd, amelyekben irodák, üzletek, közösségi terek, kikapcsolódási, sportolási lehetőségek is helyet kapnak. A lakóparkok tehát a jövőben egyre inkább mini városok lesznek a városokban.

Kiváló elosztású lakás egy fiatalos lakóparkban

Még több képért kattintson a fotóra!

Okos konyhák

Az okos technológia a konyhákban hoz majd a legnagyobb változást. A fűtés és az elektromos hálózat automatizálása már nem újdonság, a konyhákban azonban olyan okos pultok lesznek, melyek bármikor átalakulhatnak indukciós főzőlappá, vagy akár a hozzávalók súlyát is képesek megmérni.

Egyszerűbb házimunka

A robottechnológia fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb lesz a házimunka. Lesznek öntisztulós edények, és olyan felületek, amelyek szólnak, ha ideje letakarítanunk őket.

Többgenerációs otthonok

A kis lakások mellett a többgenerációs otthonok, a szülőkkel való összeköltözés jelenti majd a megoldást sok fiatal család számára. Ezáltal ugyanis nemcsak kiadásaik csökkennek, de a gyermekfelügyelet is könnyebben megoldható.

Álomszép, többgenerációs lakás Zuglóban

Még több képért kattintson a fotóra!

Rugalmasabb, könnyen átalakítható lakások

A kisebb lakásméret már önmagában megköveteli a többfunkciós helyiségek, ezáltal a könnyen átalakítható bútorok használatát, mellette azonban az otthonról dolgozók számának növekedésére is számítani lehet, ami miatt a lakásoknak még egy funkciónak meg kell majd felelniük kis alapterületen. Az eddig csak mini otthonokban látott lehajtható-, felhajtható-, kinyitható-, összecsukható-, többfunkciós bútorok a mindennapi életünk részei lesznek majd.

Kép forrása: tinyhouseswoon.com

Intuitív technológia

Az okos technológiát 1-2 évtizeden belül felváltja majd az intuitív technológia, ami már nemcsak érintőképernyőket és hanggal aktiválható készülékeket jelent. Az intuitív eszközök már helyettünk fognak gondolkodni, és otthonunkat már ébredéskor a napi programunkhoz és igényeinkhez alakítják. Érzékelik, ha fázunk vagy melegünk van és beállítják a lakás optimális hőmérsékletét, de arra is képesek lesznek, hogy érzékeljék, amikor hazafelé tartunk, és kinyitják a garázskaput.

Mindemellett a technológia egyre láthatatlanabb részét képezi majd az életünknek, nem fognak kábelek tekeregni feleslegesen a lakásban, és a Wi-Fi és falba építhető lesz.

Egészségtudatos lakások

Az egészségtudatosság a jövőben túlmutat majd azon, hogy kizárólag környezettudatos technológiával épüljenek az otthonok. Lakásaink képesek lesznek folyamatosan felmérni az egészségi állapotunkat, és jelezni, ha probléma van, illetve szólnak, ha edzenünk kell, vagy be kell vennünk a szokásos gyógyszereinket, mérik, mennyi kalóriát fogyasztunk, és javaslatokat tesznek egészséges ételekre.

Minimalista szemléletmód

A minimalizmus, mint stílus, ha nem is marad velünk, a minimalista szemléletmód, azaz a minél kevesebb tárgy, a funkcionalizmus mindenképp meghatározó lesz a jövő otthonaiban.

A természet belép a városokba

Ahogy erősödik az urbanizáció és nőnek a metropoliszok, úgy kap egyre nagyobb teret a természet, akár a lakásokban függőleges kertek, akár a homlokzatokra telepített kertek, akár a foghíj telkeken közösségi kertek formájában.

Páratlan kislakás egy függőleges kertben, Újpesten

Még több képért kattintson a fotóra!

Kisbútorokra és egzotikus tárgyak a lakberendezésben

Az állandóan költözködő generáció nem költ majd nagybútorokra, az eladó lakásokat is egyre gyakrabban hirdetik majd bútorozottan. Felértékelődik a kisbútorok szerepe, amiből az emberek inkább azokat fogják megvenni, amik leginkább kifejezik a személyiségüket. A sokat utazó fiatalok, távoli országok egzotikus berendezési tárgyaival, kézzel készült népi, művészeti alkotásaival is előszeretettel rendezik majd be otthonaikat.

Kép forrása: home.bt.com