Érdemes jövő év elejéig kivárni a nyaralóvásárlással

Érdemes eltolni a nyaralóvásárlást 2018 elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után – áll az Otthontérkép októberi nyaralópiaci elemzésében. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak, Siófokon például 29 millió forint az átlag, ami 330 ezer forintos négyzetméterárat jelent. 

Szépen felújított ikernyaraló Sukorón, amit akár lakássá lehet alakítani – több infoért kattints a képre!

A nyaralók kínálati ára – az előző évek tapasztalatai alapján – az év első hónapjaiban éri el a legalacsonyabb szintet, ilyenkor ugyanis az előző negyedévhez képest csökkenés következik be. Jól példázza ezt a 2016-os év, amikor az első és a második negyedévben 14 millió forintos átlagárral lehetett számolni, majd ez folyamatos növekedésnek indult és év végére elérte a 19 milliós határt. 2017 ehhez nagyon hasonló mintázatot mutat mostanáig, így bátran prognosztizálható az év eleji áresés, ami vásárlási szempontból sokkal kedvezőbb.

Siófok viszi a prímet

A TOP 10 legdrágább térségek egy kivétellel a Balaton közelében helyezkednek el, így kijelenthető, hogy a nyaralópiac abszolút vezére továbbra is a „Magyar tenger”, jóllehet az átlag hirdetési árak tekintetében itt is nagy a szórás. Míg a legdrágább helyen, Siófokon átlagosan 29 millió forintba kerül egy nyaraló (annyiba, mint egy családi ház), addig a Keszthelyi térségben csaknem 10 millió forinttal kevesebbe.


Forrás: Otthontérkép

„Lendületet vett a hibrid formátumú lakásberuházás a Balaton körül. Az ingatlanfejlesztők olyan társasházakat építenek a part mentén és nem túl távol tőle, amelyek állandó lakásra is kiválóan alkalmasak. Jelenleg hat-nyolc nagyobb és néhány kisebb ilyen is zajlik a térségben. Az árak nem ritkán megközelítik, egyes esetekben meg is haladják az átlagos budapesti négyzetméterárakat.” – számolt be Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Új balatoni lakóingatlan fejlesztések
Beruházás neve Fejlesztő Lokáció Lakásszám Tervezett átadás
Lelle Resort OTP Ingatlan Balatonlelle 151 2018
Lela Apartment & Residence Lela Invest Balatonlelle 83 átadva
Villa Siófok Green Homes Siófok 5 2018
Panoráma Part Siófok Struktúra Zrt. Siófok 148 2018
VIP Lakópark VIP Service Kft. Siófok 137 2007-től
Sunset Resort Otthon Centrum Fonyód 86 2019
Party Villa Family Proper Holding Szántód 14 2018
Germering 7 Társasház Royal 21 Kft. Balatonfüred 30 átadva
Honvéd utca Társasház Royal 21 Kft. Balatonfüred 17 átadva
Carina Residence Vex-Holding Zrt. Balatonfüred 64 2018
Mediterrán Udvar Arizzo Bt. Balatonboglár 12db 2017
Platán Lakópark OTP Ingatlan Balatonboglár 76 átadva
Royal Homes Royal Homes Keszthely 175 2018-tól

Forrás: Otthontérkép

Építőanyag tekintetében természetesen a tégla a kedveltebb, az azonban meglepő, hogy ez milyen jelentősen megmutatkozik az árakban is, a tégla nyaralóért ugyanis átlagban 30%-kal kérnek többet, mint egy fa vagy könnyűszerkezetes házért, ami bizony több millió forintos eltérést is jelenthet.

Komárom-Esztergom és Csongrád a legolcsóbb

Megyei bontásban Somogy és Veszprém vezetik a rangsort, ezeken a helyeken van a legtöbb nyaraló, melyek átlagosan 23-24 millió forintba kerülnek. A 19 milliós országos átlagárat felülmúlja még Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is 20 millió forinttal. A több országrészekben átlag alatti nyaralóárakkal lehet kalkulálni, a legolcsóbban pedig Csongrád és Komárom-Esztergom megye.

 

A lakáspiac sokszínűsége a nyaralók terén is megmutatkozik, leginkább az árak tekintetében. A balatoni fölény mindenféle szempontból elvitathatatlan, hiszen itt találhatók a legdrágább ingatlanok, itt fordulnak elő legnagyobb számban a nyaralók és az országrész ismertsége is a legmagasabb.