Burzsujkerületnek burzsujpanel aranyáron

Azt eddigi is tudtuk, hogy a II. kerületben csillagászati a jó állapotú tégla lakások ára. Most kiderült, hogy a paneleké is hihetetlenül magas.

Budapesten megállíthatatlannak tűnik a panelek árának emelkedése. Az első félévben a kevés II. kerületi panel volt a legdrágább, 565 ezer Ft/m2 árával. A nagyobb panelállományal bíró kerületek közül a XI.-ben 400 ezer fölé mentek az árak, de a XIII. és XIV. kerületekben is 370 ezer körüli volt az átlag – írta féléves összefoglalójában a Duna House (DH) hálózat.

Ezt a 70 nm-es panelt a Kuruclesi úton 39,9 millió forintért kínálják – még több infóért kattints a képre !

A lánc adatai alapján a panelek esetében vidéken az átlag fajlagos- és négyzetméterár ugyanúgy Tolna megyében volt legalacsonyabb, mint a tégla lakások esetében. Itt 124 ezer Ft/m2 áron lehetett panelhez jutni. Legmagasabb átlag négyzetméterár csakúgy, mint a használt tégla lakásoknál Győr-Moson-Sopron megyében volt. A 276 ezer forintos átlag négyzetméterár így is 50 ezerrel elmarad a teljes budapesti átlagtól.

Felújított 90 nm-es panel Vizafogón, 39,9 millióért – még több infóért kattints a képre !

Szinte töretlenül menetel fölfelé a panel index már 3,5 éve és jelenleg 159 pontos csúcson áll, amely reálértéken is 123-as rekordot jelent. A fővárosi tégla index is rekordot döntött, 123-ról 128 százalékpontra emelkedett és reáláron is egy pontra megközelítette a bázisértéket.

Harminchét és fél milliót kérnek ezért az óbudai panelért – még több infóért kattints a képre!

2017 első félévének összforgalmát a Duna House közel 75 ezerre becsülte, amely 5% elmaradás a tavalyi azonos időszaktól, ami azonban a válságot követő legerősebb félév volt. 2016. második féléve 68 ezer alatt maradt, így ahhoz képest az idei év 13%-os fejlődést jelent. A 89 pontos februári, idei csúcsot követően trendszerűen esik a kereslet és a félév végére a 74-es szintre érkezett. Tavaly ugyanekkor, júniusban volt a mélypont 71 ponttal.

Nem bizonyult tartósnak az idei első negyedévben tapasztalt áresés, ugyanis a Duna House Országos lakásár Indexe visszapattant a 117-es értékről és történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett. A fogyasztói árindexszel deflált reálindex 93 százalékponton áll, vagyis ez az érték még nem érte el a válság előtti, 2008 éveleji szintet. Az Országos Panel Index viszont reálértéken is a csúcson van és megérkezett a 100 pontos bázisértékre. Ugyanez a Tégla Indexről még nem mondható el, amely reálértéken 12 százalékponttal marad el a válság előtti szinttől. Mindkét index egyébként visszapattant az első negyedéves visszaesésből és (nominál szinten) 129, illetve 114 ponton áll.

A vidéki indexek többségében emelkedtek, amely alól a kelet-magyarországi tégla index a kivétel, amely a tavaly évvégi 122-es csúcsról 112-re, majd most 110-re esett. Ugyanitt a panel történeti csúcsponton, 127-en áll. Nyugaton a panel és a tégla lakások indexe is egyforma, 109 százalékpontra érkezett. Ez a tégla lakások esetében nagy ugrással történeti csúcsot jelent.

Az idei első félévben és az egy évvel ezelőttiben eladott ingatlanok paramétereit összehasonlítva is tetten érhető a drágulás. Budapesten 2016. első félévében például a vevők tizede vásárolt csak 600 ezer Ft/m2 ár fölött, idén az arányuk már 27%. Ugyanebben az ársávban Pesten 6%-ról megduplázódott az arány. A fővárosban továbbra is a 40-60 m2 közötti ingatlanok a legkeresettebbek, a vevők 36%-a választott ilyen méretet. Vidéken is látható, hogy idén nagyobb szelet jutott a drágább ingatlanoknak, mint egy éve, még ha nem is ennyire látványosan. Itt a 300 ezer Ft fölötti négyzetméterárat tavaly a vevők 6%-a fizette meg, idén már 12%. Pest Megyében ugyanennek a sávnak az aránya 9-ről 17%-ra nőtt.