Ugródeszka a leginkább passzoló irodához és raktárhoz

A kattintásokban hisznek a kis és közepes cégek ha más irodába költöznének vagy raktárt keresnének. Mármint a kevés kattintásban. Az idő ugyanis nekik is pénz.

Manapság, amikor a bérbeadók a császárok, sokkal nehezebb megtalálni a cégünknek leginkább megfelelő irodahelyiséget vagy raktárt, mint pár évvel ezelőtt. Szűkös a kínálat, szinte fehér holló az olyan irodaház, amelyik egyben nagyobb területet tudna ajánlani, mondjuk egy 200-300 fős közepes vállalatnak. A nagy irodaépítési hullámból jövőre és 2019-ben fognak megérezni valamit a cégek, de addigra már el kell dönteni az ütemezést és meg kell kezdeni az alkudozást a bérbeadókkal. A kereskedő cégek többsége a raktáraknál is azt látja, hogy nem elég rugalmas vagy sokrétű a kínálat.

Ha irodáról van szó, akkor a kis cégek jellemzően bútorozatlan lakásokat keresnek, vagy rugalmas bérleti konstrukciókban gondolkodnak co-working vagy szolgáltatott irodák formájában, illetve igen gyakran a külső kerületekben lévő C kategóriás irodaházakba kényszerülnek. Költségmegtakarítás céljából nem keresnek tanácsadói segítséget, mert kidobott pénznek vélik.

Ha elég felkészültek, akkor 8-12 hónappal a tervezett költözés előtt kezdik el a keresgélést. Ugródeszka nekik az online, az irodakereső portálokon könnyen és gyorsan elérhetők a legjobb ajánlatok, ezeket összehasonlítva kijön a matek vagyis jól megtervezhetők a költségek, akár 3-5 évre előre.

Az biztos, hogy a mostani kínálati piacon (a kihasználtság csaknem 90 százalékos) a kis és közepes cégek hátrányból indulnak, hiszen az irodaházakat üzemeltetők vagy a bérbeadást végző ügynökségek a minél nagyobb terület minél hosszabb távra való kiadásában érdekeltek. Csak akkor kezdenek foglalkozni intenzívebben a maradék terület bérbeadásával, ha a nagyvállalatok lefoglalták a nagyobb területeket. A raktáraknál annyiban jobb a helyzet, hogy gyorsabb a forgási sebesség, de van azért szezonalitás is, különösen az élelmiszer-kereskedelmi piacon.

A VLK Cresa bérlőképviseleti cég rámutatott: a bérbeadási ügynökök között a budapesti irodapiacon található kb. 300 irodaház helyiségeinek kiadásáért folyik a harc, a kizárólagos megbízást – a lakáspiachoz hasonlóan – minden ügynök preferálja. A tanácsadók között pedig azon néhány ezer cég kegyeiért folyik a verseny, amelyek 250-300 m2-nél nagyobb irodaterületet keresnek: nem ismeretlen számukra az irodapiac, de nincs idejük vagy szakértelmük ezzel foglalkozni. A tanácsadók pedig maguk is intenzíven használják az online felületeket, ajánlataikat felteszik az iroda vagy raktárkereső oldalakra, ezzel is alátámasztva ezek hasznosságát.