Tovább javult a befektetők és a bérlők hangulat-indexe

Új rekordot ért el a hazai és külföldi befektetők hangulatindexe a kereskedelmi ingatlanpiacon: a +48-as érték a legjobb a térségben. Magas a bérlők esetében is a mutató, s ez azt jelzi, hogy a következő pár évben fennmarad a piac lendülete – hangzott el az RICS nemzetközi ingatlanszakmai szervezet magyar tagozatának sajtóreggelijén.

A szervezet vezetői szerint a negyedéves felmérésben külön kiemelendő, hogy a befektetések mindhárom szegmensben (iroda, kiskereskedelem, ipari) növekvőben vannak, az irodapiac nőt a legtöbbet. Idén az első félévben a külföldi befektetők az összes ügyletérték 60 százalékát vitték el, de örvendetes, hogy a magyar intézményi befektetők a globális sztenderdeket betartva egyre aktívabbak. A hagyományosan dinamikus német, osztrák, brit és amerikai befektetők mellett újabban a szlovák, a cseh és a dél-afrikai cégek is megjelentek.

A bérlők kereslete mindhárom csoportban emelkedett, a bérelhető helyek száma csökkent a második egymást követő negyedévben. A megkérdezett szakértők várakozásai szerint az átlagos bérleti díjnövekedés a következő 12 hónapban 3,5 százalékos lesz, hasonlóan vélekedtek az első negyedévben is. Az is mind egyértelműbb a szakemberek szerint, hogy a várhatóan növekvő bérleti díj újabb fejélesztésekre ösztönzi a beruházókat. Arra számítanak a megkérdezettek, hogy a három szegmensből megint az irodapiacon lesz a legmarkánsabb fejlesztési bővülés.