Hasznos tippek: ezzel töltsd a következő home office heteket!

Íme pár hasznos tipp, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot! Avagy: mit tanuljunk online home office idején?

 A világjárvány már nem csak kopogtat az ajtón, az elmúlt napokban valósággal berobbant az életünkbe és drasztikusan megváltoztatta a hétköznapokat.

Még csupán ízlelgetjük, milyen lesz az „új normális” a következő hetekben-hónapokban, hogyan alakítsuk ki a napi- és munkarendünket és keressük az utakat, hogy ne kelljen teljesen elszakadnunk a hobbijainktól.

Nagy szerencsénk van, mert ma már a lakásunkba zárva is láthatunk egy nagy szeletet a világból. Mondjuk online edzéseken és főzőleckéken vehetünk részt, sőt, nyelveket vagy akár új szakmát is tanulhatunk.

Következzen néhány tipp a digitális tanuláshoz, hogy ép ésszel megússzuk a bezártságot és előnyünkre fordítsuk a kényszerpihenőt.

 A járványhelyzet következtében nagy változás zajlott le néhány nap alatt a hazai munkavállalók életében, aki csak teheti, ma már az otthona biztonságából igyekszik ellátni feladatait.

Nyilván merőben új ez a helyzet a legtöbbünk számára, hiszen a statisztikák szerint eddig a magyarok mindössze 4%-a dolgozhatott távmunkában, ami az uniós átlagot (19%) messze alulmúlja.

Hirtelen emberek milliói találták tehát magukat home office-ban és még az új IT-rendszerekkel való megbarátkozásnál is nagyobb kihívást jelent számukra az, hogyan osszák be a napjukat és találjanak célt a felszabadult óráknak.

Eközben több gazdasági szektor került bajba a járványszituáció miatt: sokan már biztos megélhetési forrás nélkül néznek szembe az otthon töltött napokkal, így még fontosabb számukra, hogy tanulásra, átképzésre fordítsák az értékes időt.

 Kurzus a Harvardon, szobajóga, főzés Gordon Ramsay-vel

 Habár hazánkban egyelőre nem rendeltek el túlzottan szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat, azt már jó pár napja jól tudjuk, hogy azzal járulhatunk hozzá a járvány hatékony megfékezéséhez, ha minél kevesebbet érintkezünk személyesen másokkal.

Akkor tehetjük a legtöbbet magunkért és a környezetünkért, ha csatlakozunk a Maradj otthon mozgalomhoz, és a munkát követő órákat is házi elfoglaltságokkal töltjük. De mit csináljunk, ha minden krimit elolvastunk, minden sorozatot ununk és csillog a lakás a sok takarítástól, így tehát új kihívásokra szomjazunk?

Miért nem tanulunk online?

Igen: tanuljunk! Elegendő csupán néhány percet eltöltenünk böngészéssel, hogy lehetőségek százaira bukkanjuk.

Jól jönne a munkádhoz, ha mélyebb gazdasági ismeretekkel rendelkeznél? Várnak a világ legjobb egyetemeinek távképzései, csak néhány kattintás, és indulhat a kurzus.

Soha nem volt rá időd, de szeretnéd kipróbálni a jógát? Ingyenes, otthonról végezhető tanfolyamokkal pótolhatod, ami elmaradt.

Az első turisták között akarsz lenni, akik a járvány után bejárják a valószínűleg filléres turisztikai akciókkal csábító Olaszországot? Kezdd el a nyelvtanulást már most a DuoLingon vagy a zseniális magyar Xeropan applikációval!

Az elmúlt hónapok nagy slágere volt a Masterclass, ezen a platformon hírességek, színészek, szakmájuk kiválóságai osztják meg tudásukat videókurzusokon keresztül. Hidd el, érdemes időt és energiát fektetni az új ismeretek elsajátításába, és így az otthon töltött napok sem tűnnek majd olyan nyomasztónak!

 Digitális tanulás: új szakma, biztos jövő – szinte ingyen!

 Habár a járványhelyzet munkaerőpiaci következményeit egyelőre nehéz felmérni, számos szektor máris komoly bajba került, a turizmusban becslések szerint közel félmillió állás szűnt meg vagy van komoly veszélyben.

A kényszerpihenőt tehát sokan például átképzésre és pályaváltásra kell, hogy fordítsák, ebben pedig tökéletes alternatívát jelenthetnek a digitálisan is kiválóan elsajátítható információs és technológiai szakmák, amelyek biztos megélhetéssel és stabil, kiszámítható pályaívvel kecsegtetnek. A 2016-ban alapított magyar IT oktatási intézmény, a Braining Hub például az aktuális helyzet kihívásaira reagálva 100%-ban online elvégezhetővé alakította junior programozóképzését.  Érdemes tehát hátradőlni és megálmodni, hogy milyen hasznos dologgal készülünk otthon a karantént követő időkre.