Európai ingatlanpiaci reakciók a vírusra

Az európai országok kormányai sorra reagálnak a kereskedelmi ingatlanok és a lakások, illetve a munkavállalók és vállalkozások kapcsán a járvány miatt felmerült nehézségekre – az ingatlanpiaci szereplőkre specifikusan szedte össze a nemzetközi híreket, trendeket, intézkedéseket a Colliers friss elemzése.

Nézzük akkor az egyes területeket.

Bérleti díj és hitel

A kereskedelemi ingatlanpiacon a legnagyobb problémát természetesen az elmaradt vásárlók miatt drasztikusan visszaesett forgalom jelenti, hiszen így a bérleti díjakat és az alkalmazottak járandóságát is nagyon nehéz finanszírozni. Olaszországban, Ausztriában és Görögországban a kormány a leginkább érintett kiskereskedelmi bérlők számára bérleti díj támogatás vagy adókedvezmény formájában nyújt segítséget. Oroszországban pedig csak az állami tulajdonú ingatlanok részesülnek bérleti díj vagy egyéb terhekkel kapcsolatos támogatásban.

Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban a koronavírussal kapcsolatban hozott intézkedések alapján a veszélyhelyzet fennmaradásáig a bérbeadók nem tehetik az utcára a bérlőket a bérleti díj nem fizetése miatt. Törökország és Magyarországon is hasonló intézkedések léptek életbe, továbbá az Egyesült Királyságban, Magyarországon és Németországban ezt kiterjesztették a lakossági szektorra is. Görögországban az érintett cégek munkavállalói számára biztosítanak támogatásokat, 40%-os lakbértámogatással két hónapra.

Nagy-Britanniában, Finnországban és Oroszországban a kormány támogatja a bankokat abban, hogy háromhavi lakossági hitelfizetési halasztást adjanak. Magyarországon fizetési moratóriumot biztosítanak a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek a hiteleik törlesztésére, hiszen 2020 decemberéig nem kell törlesztenie annak, aki él ezzel a lehetőséggel.

A háztartások és munkavállalók támogatása

Valószínűleg a legfontosabb kormányzati beavatkozás a háztartások/és az egyének bevételének támogatása, amely a gazdaságban tapasztalható erőteljes lassulás miatt vált szükségessé. A kényszerszabadságon lévő munkavállalók támogatásában leginkább aktív országok között említhetjük Hollandiát, az Egyesült Királyságot, Ausztriát, Litvániát, Németországot és a skandináv országokat, amelyek közül Hollandia a leginkább bőkezű a fizetések akár 90%-os támogatásával.

Nagy-Britanniában és Ausztriában pedig akár 80%-os támogatás érhető el, és ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. Németországban a jól kiépített szociális rendszernek köszönhetően a kormány átvállalja a fizetések 67%-át beleértve az adókat is 12 hónapra, valamint az egyéni vállalkozóknak és kisvállalkozásoknak három hónapra 15 ezer eurós támogatást biztosít. A skandináv államok sem szeretnének lemaradni, ők a bruttó fizetés körülbelül 65%-ának megfelelő azonnali munkanélküli segélyt, vagy specifikus, rövidtávú elbocsátási támogatást adnak.

A vállalkozásokat is megsegítik

A kormányzati kölcsönök és segélyek mértéke is lenyűgöző mértékű, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország összesen több mint 1 milliárd euro támogatást nyújt, persze ezek az országok kiemelkedő lakosságszámmal rendelkeznek. Többnyire a leginkább sújtott iparágakat támogatják, így például a légitársaságokat, a turizmust, a kiskereskedelmet, illetve 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikró vállalkozásokat, kkv-kat és az egyéni vállalkozókat.

Németországban a kkv-k gyorsabban juthatnak kölcsönhöz, és szeptemberig nem indítható ellenük csődeljárási intézkedés. Azonban a kölcsönök és segélyek nagy része az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályozásának a hatálya alá esik, amely jelentősen korlátozhatja a hozzáférést az egyes cégek és leányvállalataik számára.

Adókedvezmények széles körnek

Az adókedvezmények jelentik a fiskális támogatások másik formáját, legfőképpen az áfa, a társasági adó és a társadalombiztosítási járulék befizetések elhalasztásával. Hollandia és Svédország háromhavi halasztást jelentett be minden adóbefizetésre vonatkozóan. Németországban a cégek jelentkezhetnek adójuk 2020 decemberéig történő halasztására, míg a spanyol kormány 75%-os kedvezményt biztosít a társadalombiztosítási járulékokra vonatkozó befizetésekre azon cégeknél, ahol elbocsátások történtek. Törökországban a helyi turizmus/idegenforgalmi adókkal, míg az Egyesült Királyságban a helyi adókkal kapcsolatban nyújtanak halasztási lehetőségeket.