Irodában vagy otthonról – hol tudnék hatékonyabban dolgozni?

Irodai zsibongás, közös ebédek vagy az otthoni iroda csendje és nyugalma – hogyan döntsem el, melyik közeg lenne alkalmasabb számomra a hatékonyabb munkavégzéshez?

Milyen jellegű feladataim vannak épp?

Számos tényezőtől függhet az, hogy egy adott feladattal az irodában vagy otthonról tudunk-e hatékonyabban megbirkózni. A döntés érdekében mindenekelőtt vizsgáljuk meg, milyen típusú munkát végzünk épp, szükség van-e hozzá a kollégák hathatós együttműködésére vagy elmélyült, csendes munkaidőt igényelnénk az elvégzéséhez. A munkavégzésünk környezete is meghatározó lehet, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy feladathoz bizonyos eszközök szükségesek, ami máris eldöntheti, hol tudjuk a leghatékonyabban elvégezni az adott feladatot.

Vizsgáljuk meg, feladataink mennyire igénylik a kollégákkal történő közvetlen kommunikációt, és a hatékony kommunikációs eszközök rendelkezésünkre állnak-e mind az irodában, mind az otthoni munkavégzésünk során. Szintén fontos szempont a feladat elvégzésére jutó munkaidő rugalmassága, fontos-e, hogy másokkal összehangoltan, egyidőben végezzük el feladatainkat, vagy lehetőségünk van a rugalmas időbeosztásban történő munkára. Szintén fontos szempont lehet, hogy a számunkra ideális munka-magánélet egyensúlyt hol tudjuk elérni: az irodában, ahol a feladataink elvégzése után felállhatunk és hazamehetünk, vagy otthon, ahol előfordulhat, hogy elmosódnak a munka és magánélet határai és nehezebben szakadunk el a teendőktől.

Egyedül vagy közösségben?

A megfelelő munkakörnyezet kiválasztása egyéni személyiségjegyeinktől és preferenciáinktól is függhetnek. Az extravertált személyek például élvezik a társaságot és a közvetlen interakciókat, számukra az irodai környezet nyújt lehetőséget a kollégákkal való kapcsolatfelvételre és csapatmunkára. Míg az introvertált személyiségek inkább a csendes és fókuszált munkakörnyezetet preferálják, nekik valószínűleg az otthoni munka biztosít több lehetőséget a koncentrációra.

Ha alapvetően kreatív személyiségek vagyunk, élvezhetjük azt a fajta hangulatot és inspirációt, amit egy élénk irodai közösség kínálhat. Az ötletek és perspektívák megosztása lehetőséget adhat új ötletek kialakítására. Ugyanakkor, ha inkább analitikus gondolkodásúak vagyunk, jobban értékelhetjük a csendes és zavarmentes munkakörnyezetet, ami lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebben elmerüljünk munkánk részleteiben és a problémák megoldásában. Ha szeretjük a strukturált, rendszeres munkakörnyezetet, akkor olyan irodai közösség lehet megfelelő számunkra, ahol a munkanapok általában szervezettek és ismétlődő rutin köré épülnek.

Ha úgy érezzük, jelenlegi munkakörnyezetünk nem egyezik személyiségünkkel, és nem látunk lehetőséget a változásra, ne habozzunk váltani, de előtte tájékozódjunk folyamatosan a lakóhelyünk környékén, például Salgótarjában elérhető állásokat illetően.

Egyéni szükségletek, egyéni preferenciák

Természetesen egyénenként, sőt munkaköri feladatonként változó lehet, hogy melyik környezetet érezzük ideálisnak az adott feladat elvégzésére. Érdemes megvitatni vezetőinkkel, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és kipróbálni mind az irodai, mind az otthoni munkavégzést is rövidebb-hosszabb időre, hogy megértsük és eldönthessük, melyik munkakörnyezet felel meg legjobban egyéni szükségleteinknek és preferenciáinknak.