Micsoda? Úszóház építése vízre? Már nálunk is van ilyen!

Új lakáspiaci kategóriaként jelenik meg Magyarországon az úszóház – Velencén és Budán a Lágymányosi öbölben meg is jelent egy-egy úszóház – köztük lakópark is!

A vízfelületek hasznosítása, az ember és víz kapcsolatának tudatos formálása, a vízpartok bekapcsolása a városi életbe a világ sok országában egyre erősödő folyamat, ahol a vízen úszó, de a part szolgáltatásait és biztonságát megtartó úszóházak jelennek meg.

Magyarország első úszóházparkja a Velencei-tó partján valósul meg Velencén, de Budapesten a Lágymányosi öbölben is lesznek hasonló megoldások – derül ki a Marinus Homes Kft. közleményéből.

Élettereink kreatív újraértelmezése egyre inkább erősödő igény a világban, ezt példázza az úszóházak megjelenése is. Az 50-110 négyzetméteres úszóházak közműellátása a parti infrastruktúrán keresztül valósul meg, míg az alapot jelentő beton úszómű stabil úszást biztosít.

E nálunk még totálisan kiaknázatlan piaci szegmens kiszolgálása, a vízre telepített életterek, nyaralók, üzlethelyiségek, irodák tervezése, fejlesztése gyártása és telepítése komplex építészeti és ingatlanfejlesztői feladat.

Az ilyen épületek egyik jellegzetessége a modulosság, ami lehetővé teszi a közúti szállítást és az igényekhez igazodva, méretbeli és alaprajzi variálhatóságot nyújt. Másik sajátosság a gyári körülmények közt történő előregyártás, – mind az úszótestek, mind a felépítmények esetében – mely alkalmas a helyszíni szerelésből adódó pontatlanságok, hibák kiküszöbölésére.

Sőt, gyors építést eredményez a helyszínen anélkül, hogy építési területigénnyel, építőanyag hulladékkal terhelné a környezetét és telepítési megoldást nyújt hajógyári körülmények nélkül is.

A harmadik alappillér pedig az anyaghasználat. Az úszóházak alapját olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító beton pontontestek alkotják, amelyek sorolásával többféle méretű úszótest képezhető.

A beton úszótestek használata az alacsony súlypont és nagy tömeg miatti tehetetlenségből adódóan stabil ház érzetet eredményez a vízen, jelentősebb szél- és hullámterheléskor is.