Családi házak: megspórolható az építészeti tervezés költsége!

Korszerű családi házat épít, vagy építtet? A sok százezres építészeti tervezői díj mostantól – részben vagy akár egészben – megspórolható, ha a 93 féle háztervet adó (egyelőre ennek kb. felét tartalmazó) Nemzeti Mintaterv Katalógus vadonatúj weboldaláról választja ki és tölti le valaki a kész mintaterveket.

Kicsit döcögősen, de a 2019 őszi bejelentés után most végre el is indult a díjmentesen a Nemzeti Mintaterv Katalógus új weboldala, ennek legalábbia béta verziója, a tervek mintegy felével. A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló online családiház-tervadatbázisról van szó, amely az otthonteremtéshez nyújt segítséget, szem előtt tartva az épített környezet minőségi alakítását.

Nem kevesebb, mint 93 családi ház terve között lehet böngészni a Nemzeti Mintaterv Katalógus új weboldalán, és ezek közel feléhez már elérhetőek a látványtervek, a metszetek és a részletes tervdokumentáció is.  E díjmentesen igénybe vehető, folyamatosan bővülő adatbázis az otthonteremtés kihívásaira nyújt megoldást.


A mintatervkatalogus.hu oldalon elérhető Nemzeti Mintaterv Katalógusban két kategória között lehet böngészni: új épületek építése és kockaházak átalakítása. A változatos, magas építészeti minőséget és lakókomfortot biztosító, szakmailag elbírált, műszakilag ellenőrzött tervek közötti választást a tervekhez tartozó mennyiségek és építési költségek, valamint a különböző paraméterek szerinti szűrhetőség segítik.

Többek között a szobák száma, az alapterület, a családtagok száma, a beépítési mód, a tetőforma és a telek lejtése szerint lehet keresni, a tervrajzok mellett pedig látványtervek segítenek az épületek elképzelésében. A mintatervek építési telekhez, illetve településképi arculathoz való adaptálására szükséges lesz építész közreműködését igénybe venni. Az építészeti és szakági tervek letöltésére felhasználási szerződés megkötését követően van lehetőség, mely a honlapon keresztül kitölthető.

 

 

A Nemzeti Mintaterv Katalógus az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készült.

Alább pedig a Katalógust bemutató kisfilm: