5 tipp a tökéletes lépcsőre

A csúsztathatótól kezdve, a képzőművészeti alkotásokig találtunk lépcsőket, amik páratlan inspirációt jelenthetnek egy kétszintes családiház vagy akár egy loft lakás szintjeinek összekötésében. Gyakran a lécspő csak egy helyet elvevő kényszerűség, de az alábbi példákból látható, hogy akár egyben a lakás designeleme is lehet.

1. Csak természetesen!

Ennek a lépcsőnek a központi tartóeleme egy vaskos fatönk. A lépcsőfokok szilfából vannak, a kanyarulat és a korlát mogyoróbokorból. A természet elemeit ennyire nyersen felhasználva a helyi környezetbe méginkább odaillővé tehetjük otthonunkat. Sőt mi több, még egy eredeti design elemet is kapunk a lakásunkba.

Fotó: Mud and Wood

2.Nézzen fel!

Pácolt fenyő alap, festett lépcsőfokok alulról úgy néznek ki mintha egy látványos díszlet lenne. Tanulság, hogy érdemes, a lépcső alsó részének a kialakítását is megtervezni, hiszen sokat hozzáadhat a belső térhez.

Fotó: Lipton Plant Archiects

3.Fő az átláthatóság.

Ebben a házban, a lépcső központi helyen, a bejárat előtt helyezkedik el. Az egyenes lépcsősor az ember figyelmét felfelé vezeti. Ennek az lesz az eredménye, hogy a ház belmagassága és a tetőszerkezet válik a hangsúlyossá. A lépcső megtervezésésnél érdmes üveggel kombinálni a fát, ugyanis így optikailag csökkenti az elfoglalt teret.

Fotó: Reis Architects

 

4.Új kezdet. Egy kibővített előszobát kapunk, ha a egy egyszerű, modern lépcsőt helyezünk el az előszobában. Annak érdekében, hogy ne legyen sötét az alső helyiség, a lépcső fala üvegből készült. Így könnyedén átereszti a fényt a felső szinten lévő ablakokból. Ugyanakkor ha szeretnénk a szoba mélységét növelni, akkor a hátső frontfalat érdemes sötétre festeni, így sokkal hosszabbnak tűnik az alsó tér.

Fotó: Think Contemporary

5.Könyvekkel tűzdelve. Ennek a lakásnak a központi dísze a lépcsőbe épített mini könyvtár. Az ovális burkolatnak köszönhetően a tekintetünket nem maga a lépcső, hanem a könyvespolc vonzza. Mivel az egész lépcső elem hófehér, ezért érdemes sötétebb színűre festeni a falakat, hogy méginkább kiemelkedjen a környezetéből.

Fotó: papazian-ra.com