Már Budapesten is elérhetők az önkiszolgáló miniraktárak

Csütörtökön hivatalosan is megnyitotta első budapesti, a külföldön már elterjedt raktározási koncepciót követő telephelyét az Euro Mini Storage. A kifejezetten önkiszolgáló raktározási célokra épült létesítmény 7800 négyzetméteren kínál mintegy 1000 különféle méretű, biztonságos tárolóegységet magánszemélyek és vállalkozások számára.

A tervek szerint a mostani, 7 millió eurós kanadai befektetéssel létrejött beruházás mellett a vállalat a következő három évben további négy fővárosi helyszínen ad majd át miniraktárakat.
 

Növekedés a nemzetközi magánraktározási piacon

Az önkiszolgáló raktározás a világ számos nagyvárosában, főként az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már hosszú évek óta igen népszerű. A brit UK Self Storage Association szakmai szervezet legfrissebb felmérése szerint a Nagy Britanniában bérbe adható raktárterület mértéke 4 százalékkal növekedett a 2009-es évben, így jelenleg több mint 2,5 millió négyzetméteren, 750 létesítményben kínálnak ilyen szolgáltatást. Amerikában jóval magasabb ez az arány: itt minden állampolgárra 0,7 bérelhető négyzetméter jut. Az iparág Nyugat-Európa többi országában is dinamikusan fejlődik: Franciaországban például már 200 magánraktár üzemel, míg Spanyolországban a helyszínek száma az utóbbi tíz év alatt meghaladta a 100-at.

A felfelé ívelő nyugati trend a közép-kelet európai régió országaira is komoly hatással van: Lengyelországban 3, Csehországban már 5 önkiszolgáló raktár működik, emellett Szlovákiában, Horvátországban, Észtországban és Litvániában is üzemel hasonló létesítmény. Mivel nem csak a magánszemélyek, hanem a kis- és középvállalkozások számára is elérhető a szolgáltatás, a szektor – tágabb célcsoportjának köszönhetően – még a gazdasági válság teremtette akadályokat is könnyebben veszi.


Újgenerációs szolgáltatás Magyarországon

Költözéskor, hosszabb utazáskor, lakásfelújításkor jól jöhet, ha értékeinket, tárgyainkat olcsón, biztonságos körülmények között tárolhatjuk. Az önkiszolgáló raktárakban akár rövidebb ideig is kényelmesen elhelyezhetők a téli vagy nyári ruhák, a sportfelszerelés vagy a felesleges bútorok, így azok nem foglalják el mindennapi lakóterünket. A lehetőséggel a növekedő kis- és középvállalkozások is spórolhatnak, mivel a hagyományos, nagyméretű raktár bérlése helyett az igényeknek megfelelő nagyságú helyiségeket vehetnek igénybe.

Danu M. Temelie, az Euro Mini Storage ügyvezető igazgatója elmondta: “Ma már egyre nagyobb az igény arra, hogy élhetőbb környezetben, tágasabb lakótérben éljünk. A régióban egy olyan új, eddig ismeretlen, költséghatékony szolgáltatást szeretnénk bevezetni, amellyel lakásvásárlás és költözés nélkül tehetjük kényelmesebbé otthonunkat vagy irodánkat. Szezonális tárolás esetén pedig az ügyfeleknek nem kell feltétlen hosszú időre elkötelezniük magukat, hiszen akár egy hónapra is bérelhetnek raktárt. Úgy gondolom, a koncepció Magyarországon is sikeres lesz.”

Az új bukaresti és budapesti létesítményeinek kialakítása során az Euro Mini Storage nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mind az épület, mind a szolgáltatás minősége megfeleljen a nemzetközi normáknak. Ennek érdekében a tervezési és kivitelezési munkálatokat a nemzetközi magánraktározással foglalkozó piacvezető Shurgard vállalat felügyelte. A helyszín kiválasztásakor pedig a legfontosabb szempont a létesítmény elérhetősége, valamint láthatósága volt.

Az M5-ös autópálya budapesti kivezető szakaszánál, a Gyáli úton található raktárépületben 1-től 27 négyzetméterig bérelhetők önkiszolgáló miniraktárak, melyek a nap 24 órájában közvetlenül, személyre szóló belépőkártyával érhetők el. Az épületet és környezetét intelligens biztonsági és zárt láncú megfigyelőrendszer, tűzjelző berendezés, valamint egységenként külön riasztó védi. A kamerákat a hazai, videómegfigyelő rendszereket fejlesztő Intellio Kft. telepítette.

A biztonságos, praktikus tárolás mellett az Euro Mini Storage meghosszabbított nyitva tartással, valamint a helyszínen megvásárolható csomagolóeszközökkel és kényelmes parkolási lehetőséggel várja az ügyfeleket. A díjakat raktáranként, havonta határozzák meg, a legrövidebb bérleti időszak 1 hónap. Legújabb akciójuk keretében az első hónapban 1 euróért lehet tárolót bérelni.

Danu M. Temelie szerint: “Úgy látjuk, Budapesten és az új régiós piacokon is van igény az önkiszolgáló raktározásra. Bukarestben a közelmúltban 7500 négyzetméteren adtunk át miniraktárakat, a következő 36 hónapban pedig összesen 50 millió eurós befektetéssel további 4-4 létesítmény építését tervezzük mindkét fővárosban a legfontosabb bevezető csomópontok mentén.”