Erősödő bizalom, növekvő befektetési kedv

A gazdaságban hivatalosan már 2009 utolsó negyedéve óta vége a recessziónak, és ezzel párhuzamosan az ingatlanbefektetők érdeklődése is növekedett, bár a befektetési volumen még mindig jelentősen az elmúlt évek szintjei alatt van.

A magyar piac kezd kilábalni a pénzügyi válság által tavaly okozott negatív hatásokból, és a gazdasági stabilitás és egyensúlyjavítás irányában tett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a befektetők bizalma is visszatérőben van az ország iránt – összegezte a befektetési piac trendjeit Hamish White, a Colliers International befektetési üzletágának igazgatója.

A régiós ingatlanpiac iránti növekvő bizalmat jelzi az élénkülő felvásárlási aktivitás is a szektorban, melyet jól mutat a CA Immo bevásárlása, az Europolis 1,5 milliárd € értékű ingatlan portfolióját és a hozzá tartozó hitelt vette meg 272 millió € vételáron. Ez az akvizíció a CA Immo saját bejelentése alapján az általa kezelt ingatlanok értékét közel 5 milliárd €-ra növeli, és jelentősen erősíti a vállalat régiós profilját.

Az említett tranzakción kívül a Colliers International az év első felében öt jelentősebb ügyletet jegyzett a piacon összesen mintegy 167 millió euró értékben. Ezek közül kimagaslik az Allee bevásárlóközpont 50%-ának értékesítése, ahol az Allianz közel 100 millió eurót fizetett az ING Development számára az újbudai bevásárlóközpont tulajdonjogának feléért.

„A Magyarországon befektetni szándékozó cégek száma növekszik, s egyre inkább az a kép alakult ki, hogy Budapest egy jó befektetési piac” – hívta fel a figyelmet Hamish White. „Az egyik ok, hogy Magyarországon érdemes befektetni, a viszonylag alacsony irodabérleti díjak, melyek az alacsonyabb tőkeértékekben is tükröződnek, valamint a vonzó megtérülési lehetőségek, melyek nagyobbak, mint más európai fővárosokban.” Egy másik ok, hogy a legfrissebb kutatások alapján 2012-re alulkínálat mutatkozhat az irodapiacon, és az irodabérleti díjak ismét emelkedésnek indulhatnak, mivel jelenleg rendkívül kevés projekt áll fejlesztés alatt.

A bizalom erősödését mutatja a befektetési ingatlanok iránt megnövekedett érdeklődés is, ebben többek között a magyar ingatlanalapok, mind például az Erste járnak élen. Az ingatlanalapok az utóbbi év során már vásároltak ingatlanokat, köszönhetően a kisbefektetők részéről érkező növekedő likviditásnak.
A hazai nyugdíjpénztárak is elkezdtek aktívan érdeklődni az ingatlanszektor iránt: az Évgyűrűk alap hajtotta végre a félév egyik legnagyobb ingatlantranzakcióját: az Ü48 irodaház megvásárlása volt az első hat hónap egyetlen valóban transzparens tranzakciója a piacon, amelyben a Colliers International képviselte az eladót, a BIF ingatlanfejlesztő céget.

A befektetési ingatlanok terén a Colliers International 2010 második felére több bevételtermelő ingatlantranzakciót is vár, a magyar és külföldi ingatlanalapok terén szintén aktivitást jósol, és irányadó ügyletekre számít.

A jövőbeni kilátások a hozamok tekintetében nehezen megjósolhatók, a kevés lezárt tranzakció miatt nem sok összehasonlítási alappal rendelkezik az ingatlanpiac. A Colliers International befektetői felmérései alapján ugyanakkor elmondható, hogy körülbelül 7,75%-os hozamon van hajlandóság tranzakciókra prémium irodák, 7,5%-on prémium kiskereskedelmi és 9%-on prémium ipari ingatlanok esetében.

Jelenleg szűk lehetőség adódik minőségi ingatlanprojektek vásárlására diszkont áron más olyan régiós országokhoz képest, mint Cseh- vagy Lengyelország, ha pedig Magyarország követni fogja régiós társait, akkor a hozamok csökkenése várható, amint a piacok visszatérnek egy normálisabb kerékvágásba.