A befektetési bankok „back office” tevékenységeik kihelyezésével terjeszkednek Európában

A befektetési bankok erőteljes növekedése arra készteti a pénzintézeteket, hogy back office műveleteiket alacsonyabb költségű gazdaságokba helyezzék át – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) új kutatásából.

„Ahogyan a befektetési bankok növekednek, hosszú távú stratégiát alkotnak irodaterület iránti igényeikre is. Az ügyfelekkel foglalkozó „front office” funkciókat növelik a legfontosabb üzleti központokban Európa-szerte – ismert példa a Barclays Capital 25 éves bérleti megállapodása a Canary Wharf-on. Ahogyan a front office tevékenységek a kulcspiacokon növekednek, a back office-funkciókat, mint például a sales-csapatok tevékenységét, alacsonyabb költségszintű vagy kedvezőbb adózású piacokra helyezik ki – Kelet-Európába, Svájcba vagy Írországba.” –nyilatkozta Andrew Hallissey, a CBRE ügyfélmegoldásokért felelős vezetője.

„Nincs jele annak, hogy a nagyvállalatok elhagynák Londont, de tudomásunk szerint a befektetési bankok és alapkezelők kereslete egyértelműen növekedett Genf és Zürich irodapiacain.” – tette hozzá Hallissey.

Dublinban az üresen álló irodák aránya mozdulatlan maradt 2010 óta, dacára az évközben tapasztalható új bérbeadásoknak. Több mint 130 ezer négyzetméter irodaterületet adtak ki tavaly Dublinban a nagy multinacionális vállalatok, mint amilyen a Google, terjeszkedésével. 2010 során jelentős vállalati bejelentésekre került sor az ír fővárosban: többek között a D&B, a Bentley Systems, a Facebook és a Linkedin is itt állította fel európai főhadiszállását. A munkaerő-költségek jelentős csökkenésével Írország egyre vonzóbb lokációvá vált. A vállalati adók szintje, a bérleti díjak komoly csökkenése és a kínálat emelkedése kedvező célponttá teszik Dublint a befektetési bankok outsourcing-tevékenységei számára.

A svájci irodapiacok továbbra is lendületben: a robusztus hazai gazdaság és a lokáció egyaránt növekvő népszerűséget biztosít a külföldi működő-tőkének.

A legfontosabb közép-európai piacokat szintén kedvelik a vállalatok, mint back office tevékenységeik színhelyét. A Morgan Stanley egyik legnagyobb tudásközpontját Budapestre költöztette néhány éve, míg a McKinsey hasonlót épített ki a lengyelországi Wroclawban. „Nem csupán befektetési bankokról beszélhetünk, ha a back office tevékenységek bővítéséről van szó.” – mondta Borbély Gábor, a CBRE közép-kelet-európai elemzője. „A kontinens ezen része inkább más profilú cégek számára népszerű, akik pénzügyi, HR és IT tevékenységeiket szívesen költöztetik ide. Bár az outsourcing-aktivitás nem hasonlítható a válság előtti szinthez, 2009-hez képest növekedést tapasztalunk. Budapest nagyon versenyképes áraival, ha az ingatlanpiacról van szó, és mindig rendelkezésre áll elég terület.” Varsóban az első osztályú irodák ára közel kilenc százalékot emelkedett, és a kihasználatlanság is csökkent. Ráadásul 2011 során kevés új fejlesztés kerül a piacra, így a bérleti díjak további növekedése várható. „Az irodapiaci helyzet teljesen más Budapesten, kedvezőbb a potenciális bérlők számára. Az adórendszer változásai és a régiós szinten alacsony megélhetési költségek szintén hozzájárulnak az ország versenyképességéhez.” – tette hozzá Borbély.