Most érdemes lakást venni

Esni kezdtek a lakásárak. Nem is esnek, sőt, emelkednek. Komoly áralkuba kényszerülnek az eladók, mert kevés a vevő. A használt lakásokat túlárazzák, az eladók nem engednek, ezért áll a piac. Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy mi a helyzet a lakáspiacon, ahol csak egy biztos: akár újat, akár használtat keres a vevő, van miből válogatni.

Az új lakás piacot a hitelfeltételekkel egyenlő arányban határozza meg az, hogy mi történik a használt lakások terén. Ha a használt ingatlant el lehet adni, akkor tudnak sokan új lakásba költözni, vagyis az egyenletes mozgás biztosított. Csakhogy a lakásukat árusítók közül sokan tévhitben élnek, amikor úgy gondolják, hogy többért fogják eladni a lakást, mint amennyiért a szomszédnak sikerült két éve.

A jelenlegi használt lakás piacképes árak sok helyen nem mozdultak el a két évvel ezelőtti szintről, különösen igaz ez a lakótelepekre, és a kegyvesztetté vált garzonokra. A pesti belváros tele van 7-8 millió forintért azonnal elvihető, rosszabbnál rosszabb sötét udvari kis lakásokkal, amiket kitartóan próbálnak ennyi pénzért eladni, egyre inkább hiába. Akinek tényleg költöznie kell, végül jóval olcsóbban oda fogja adni lakását, mint tervezte, főleg, ha a vevő készpénzzel kopogtat.

A lakótelepi lakások megítélése az idén közzétett piaci elemzések szerint egyszer már elmozdult pozitív irányba, mivel az immár valóban nyomott árakon kapható panelek jó elosztásúak, világosak, kiváló a megközelíthetőségük. A legutóbbi felmérésben azonban visszaköszönnek a korábbi elemek: az iparosított technológiával épült házak a magas rezsi miatt lassan találnak vevőre.

Igaz, az előrejelzésekből már kimaradt, hogy a panelek ára tovább csökkenne, talán azért, mert már nincs hova. Ha a panelfelújításokra továbbra is lesz elég állami támogatás, a drága rezsi réme idővel halványul, hiszen az új nyílászárók, és a szabályozható fűtés barátivá teszi a kilátásokat. Egyelőre azonban az egyedi gázfűtés a nyerő, noha a gáz ára a jövőben komolyan drágul majd.

A legkuszábbnak az új lakáspiac tűnik, amire nagyjából minden igaz manapság. Az is, hogy a jó helyen lévő, jól tervezett, normális méretű lakások már a tervezőasztalról elkelnek, meg az is igaz, hogy több száz kész lakás hónapok óta üresen áll Budapesten. Az új ingatlanok kínálata csak látszólag bőséges, valójában kevés az igazán jó, mármint megfizethető árú lakás. Az egyre erősödő luxus kategória, ahol keresleti a piac, az más kérdés.

A néhány éve még tömegesen épült lakóparkok divatja lecsengett, ami igazából annak köszönhető, hogy ezek a lakóparkok valójában modern lakótelepek némi díszparkkal, amit körbezsúfoltak az építtetők sokemeletes, jellegtelen házakkal. Az emberléptékű, nagy kertekkel, tágas erkélyekkel tervezett lakóparkok viszont már egy magasabb árkategóriába tartoznak, ráadásul ezekbe újabban zömmel nagy alapterületű lakásokat terveznek. A csökkenő kereslet dacára az új lakások ára emelkedik, akár az inflációnál nagyobb mértékben is, mert az építőanyagok és az energia drágulását a beruházók nem fogják lenyelni.

Nehéz helyzetbe kerülnek, akik eleve bérbeadási céllal vásárolnak lakást, méghozzá azzal a tervvel, hogy a felvett hitel törlesztését a bérleti díjból fizetik. A lakásbérleti piac ugyanis az elmúlt évek vásárlási lázának eredményeként telítődött, a 70-100 ezer forintos havi díjért kínált lakásokból kedvükre válogathatnak a bérlők, akik közül a hosszú távra tervezők komoly árengedményhez jutnak a tulajdonosnál. A szakértők szerint érdemes eleve azzal számolni, hogy a várva várt bérlőre akár több hónapig is várni kell.

Vajon a vásárlással érdemes-e még várni, vagy most lehet jól vásárolni? Ezen nem érdemes töprengeni, mert az ingatlan hosszú távon mindig jó üzlet, ráadásul most a vevők alkupozícióban vannak, és komoly engedményeket tudnak elérni. Persze a lényeg, hogy a tömegpiacon kell keresgélni, nem az egyedi, különleges adottságú ingatlanok környékén. A belvárosi, nagy alapterületű lakások tulajdonosai viszont jobban teszik, ha még várnak, mert a kutatások szerint ebben a kategóriában átlagon felüli árnövekedésre számít a piac.