Miért nem fizetnek a gazdagok?

Nem a kis keresetű vagy munkanélkülivé váltak maradnak el leginkább jelzáloghitelükkel. A gazdagok lógnak ki a sorból.

A nagyobb és gazdagabban felszerelt lakások tulajdonosai messze a legrosszabb adósok az Egyesült Államokban – állítja a CoreLogic nevű elemző cég július elején közölt tanulmányában. Az egymillió dollárnál több jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok 14 százaléka marad el a részletekkel rendszeresen. Az egymillió dollárnál kisebb hitelt nyögőknél mindössze 6-7 százalék ez az arány.

A The New York Timesban közölt részletek szerint az elemző társaság úgy látja: a nagy házakban élők sokszor hónapokig nem fizetnek. Még kisebb részleteket sem. Sokszor nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert nem tudnak. Nagyon elszálltak 2005-2008 között és ütre-főre vették fel a hiteleket, ám a legtöbbjüknek nem volt „B” terve arra, ha elveszíti állását vagy egyszerűen csak megcsappannak bevételi forrásaik. Márpedig a válság milliókat hozott nehéz helyzetbe, egész ágazatok kerültek padlóra.

Az elemző cég szerint a bankok nagyon tartanak attól, hogy azok a tulajdonosok, akiknek a háza ma kevesebbet ér, mint a fennmaradt kölcsön, egyszerűen elhagyják majd a környéket és utolérhetetlenek lesznek. Az ingatlanpiac mostani állása ugyancsak az aggodalmakat növeli, egyesek újabb zuhanást jósolnak. Legutóbb a májusi adatokból derült ki, hogy a lakásértékesítés három éves mélypontra került.

A wahingtoni kormányzat gyakorlatilag megmentette a két legnagyobb kvázi magán jelzálog bankot, a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et. Egyéb akciókkal is segítette a bajbajutott hiteleseket, de több millióan még mindig reménytelenek. Ezekből kerülnek ki a kényszereladók, akiken már az áthidaló kölcsönök sem segítenek.