Óriásit nőtt a logisztikai ingatlanok szerepe – a járvány alatt is

A logisztikai ingatlanok hatalmas boomja következett be viágszerte, amit egy érdekes infografikán is bemutatnak.

A logisztikai ingatlanok fontosságát – különösen 2020 eleje óta, mióta a COVID-19 járvány mintegy négy évvel felgyorsította az e-kereskedelem felé történő elmozdulást – megerősítette az a bejelentés, hogy a világ vezető raktározási ingatlanvállalatának, a Prologisnak az elmúlt három évben, vagyis 2017 óta a világ GDP-jének 1,7%-áról 2,5%-ra nőtt a logisztikai központjain keresztül megvalósuló árufogalma, amely a háztartások világszintű fogyasztásának 4,4%-át teszi ki.

Az Oxford Economics új kutatása szerint a Prologis piaci részesedésének a növekedése egybeesik azzal, hogy ugyanebben az időszakban gyors ütemben, 63,5 millió négyzetméterről 93 millió négyzetméterre bővült a vállalat raktárterülete világszerte. A Prologis logisztikai központjain világszinten áthaladó áruk aktuális gazdasági értéke 2,2 billió USD, amely 2017-hez képest 69%-os növekedést jelent.

„Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a logisztikai ingatlanok a globális gazdaságban. A Prologis nap mint nap szemtanúja lehet annak, ahogy a modern élethez nélkülözhetetlen termékek haladnak át logisztikai központjain, mindez pedig a világkereskedelem magas szintű összekapcsolódását is jelzi” – mondta Hamid R. Moghadam, a Prologis elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon, ahol a Prologis 627 000 négyzetméter raktárterülettel rendelkezik, a jelentés becslése szerint mintegy 15 milliárd dollár értékű áru halad át évente a vállalat logisztikai központjain, amely a nemzeti GDP 9,4%-át, illetve a szolgáltatások nélkül számolt háztartási fogyasztás 33,7%-át teszi ki.

További részletek és a teljes kutatás elérhető a Prologis magyar nyelvű weboldalán, az alábbi linken: https://www.prologiscee.eu/hu/about/economic-impact-report