Szépen visszapattant a lakáspiac júliusban!

Lakáspiac idén júliusban: a Duna House becslése szerint országosan 13 215 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami 4%-al több mint 2019 júliusában, és a 2020 júniusit is 10%-kal múlja fölül! Emellett mintegy 60-65 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt nyújtottak a bankok, ami viszont 20-30%-al kevesebb a tavaly júliusinál.

Egy friss gyorselemzés szeirnt a 2020-as év eddigi legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac: nem kevesebb, mint 13 215 adásvétel bonyolódott idén júliusban, ami az előző év azonos időszakához képest 4%, az előző hónaphoz képest pedig 10%-os emelkedés.

A gyors visszazárást és a folyamatos emelkedést a Duna House meglátása szerint már nem csak az elhalasztott kereslet okozta szükségszerű tranzakciók, hanem a változó igények és az ezeken alapúló plusz vásárlások is okozzák.

A változó igényeket az okozza, hogy a karantén időszak alatt megmutatkozó bezártságnak köszönhetően sokan átértékelték, hogy milyen otthonra van szükségük, milyen ingatlanra vágynak.

Az ezekből adódó plusz tranzakciók jelenthetik a növekedés egyik motorját, amelyek a COVID hatása nélkül nem, vagy csak várhatóan később jöttek volna létre.

Az utolsó kéthavi felzárkózó piaci adatoknak köszönhetően, éves szinten is csökkent az elmaradás mértéke. 2020-ban eddig közel 73 ezer ingatlanpiaci tranzakciót becsül a Duna House, ami már csak 19%-os visszaesést mutat az előző év ugyanezen időszakához képest.

A Magyar Nemzeti Bank tényadata szerint tavaly júniusban 77,86 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, amelyhez képest idén 60-65 milliárd forint közötti sávban becsül a Duna House Pénzügyek a lakáscélú hitelek tekintetében. Ez 20-30%-os visszaesést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A következő hónapokban a hitelpiacon is megindulhat az erősödés ingatlanközvetítő hálózat hitelcentrumának várakozásai alapján.